Usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 maja 2016, 7:43

Bardzo proszę o zwrotną informację na jaki okres przyznajecie usługi opiekuńcze.
nnnn9

Napisano: 31 maja 2016, 8:52

os stycznia do końca roku
jak ktoś nowy dojdzie w trakcie roku to też do 31.12 a potem następne podanie z zaświadczeniem lekarskim
Gabrycha.A
Stażysta
Od: 24 mar 2016, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2016, 9:33

Pięknie dziękuję Gabrycha.A ale mam też pytanie, jeżeli mija okres usług opiekuńczych to kto składa wniosek o następne 1/ pracownik socjalny czy 2/ opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej, nie gniewajcie że pytam ale dopiero podjęłam pracę i ze strachu przed popełnieniem błędów nie myślę czasami logicznie.
nnnn9

Napisano: 31 maja 2016, 11:01

u nas składa wnioskodawca wraz z nowym zaświadczeniem lekarskim ze wymaga pomocy osób drugich
Gabrycha.A
Stażysta
Od: 24 mar 2016, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2016, 11:08

Przepięknie dziękuję Gabrycha.A.
nnnn9

Napisano: 02 cze 2016, 9:37

Gabrycha.A pisze:u nas składa wnioskodawca wraz z nowym zaświadczeniem lekarskim ze wymaga pomocy osób drugich
Wydaje mi się, że nowe zaświadczenie lekarskie co roku może być nadgorliwością.
Widziałem już zaświadczenia gdy lekarz wypisuje, że usługi opiekuńcze powinny być sprawowane na stałe, ewentualnie w orzeczeniu o niepełnosprawności/stopniu niepełnosprawności jest jasno określone, że osoba wymaga pomocy osób drugich. W moim odczuciu dołączanie kolejnego papierka potwierdzające coś co jest już zawarte w dokumentach, które są w posiadaniu organu jest zbyteczne.
Ale jak to mówią "co kraj to obyczaj" i niektóre Ośrodki prześcigają się w wymyślaniu kolejnych oświadczeń, zaświadczeń, etc.
Jednak z moich koleżanek opowiadała mi kiedyś taką sytuacje, że młody pracownik pyta kierownika jakie dokumenty są potrzebne w wypadku gdy klient ma amputowaną nogę. Wtedy któryś z pracowników odpowiedział, że ma przynieść zaświadczenie, że mu ona nie odrośnie. Ale to taka dawka czarnego humoru obrazującego smutną rzeczywistość w niektórych Ośrodkach gdzie biurokracja jest ważniejsza niż człowiek.
grand

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x