Usługi opiekuńcze - roszczeniowa córka - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 31 paź 2018, 10:25

Pomóżcie proszę. Mam na rejonie usługi opiekuńcze od około roku. Wszystko za klientkę załatwia córka ,która jest bardzo roszczeniowa. Obecnie załatwiła sobie pełnomocnictwo ponieważ powiedziałam jej że nie jest stroną w sprawie. Córka narzeka ciągle na opiekunki, zarzuca im stale błędy - oczywiście uważam że wymyśla.Teraz ma już drugą opiekunkę, wcześniejsza z powodu nerwicy poszła na zwolnienie. Obecnie złożyła podanie na zwiększenie godzin usług. Jesteśmy gminą wiejską i mamy problem z opiekunkami, wiadomo chodzi o kasę.Poza tym poszła chyba fama jaka jest córka i nikt nie chce tam iść do pracy. Co mamy zrobić , baba wczoraj przez telefon się darła powiedziała, że do telewizji napisze. Sama nie zgodziła się na wywiad alimentacyjny, poza tym mam wrażenie że matka podopieczna gra jak jej córka każe.
Obecnie ma przyznane 2 godziny usług opiekunka musi zmienić pieluchomajtki, umyć, zmienić pościel, wstawić pranie powiesić, czasami prania s dwa z łózka, umyć podłogę kiedy matka zsika ją, podać insulinę - oczywiście córka uważa że to wszystko da radę zrobić w szybkim czasie i zostaje jeszcze czas na sprzątanie
edzia05-72
Praktykant
Od: 31 paź 2018, 10:15
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 31 paź 2018, 14:38

Booożesz Ty moj...
Sodomia i Gomoria ;)

Edzia, weź Ty trzy oddechy, zapomnij na chwilę o wrzeszczącej babie i telewizji i słuchaj, co Ci powiem.

Strona może działać sama lub przez pełnomocnika (KPA) - jasne, ALE pełnomocnikowi doopy nie myjesz. Pełnomocnik ma prawa do spraw papierowych, nie do nadzorowania czynności opiekunki. Usługi są osobiście związane z osobą, której są udzielone i zdanie rodziny na temat sposobu ich wykonania jest nawet nie drugorzędne. Jest żadne po prostu, a już zwłaszcza jak rodzina nie pomaga tylko przeszkadza. Córka nie ma prawa dyktować opiekunce co ta ma zrobić, bo to było ustalane podczas wywiadu i jest - albo powinno byc w decyzji administracyjnej - określone. Przełożonym opiekunki jest kierownik. Utrudnianie czynności opiekunce to zadanie dla pracownika socjalnego: niech babie uprzytomni, że organ nie ma w obowiązku świadczenia usług w każdej formie, jakiej sobie zażyczy strona/pełnomocnik, ani nie wyręcza rodziny z jej obowiązków.
W związku z brakiem możliwości świadczenia usług rozważ przeprowadzenie postępowania wyjaśniającego czy te usługi są potrzebne. Jeśli córka zamieszkuje z matką to daj jej na piśmie, że:
Art. 50. 1. Osobie samotnej, która z powodu wieku, choroby lub innych przyczyn wymaga pomocy innych osób, a jest jej pozbawiona, przysługuje pomoc w formie usług opiekuńczych lub specjalistycznych usług opiekuńczych.
2. Usługi opiekuńcze lub specjalistyczne usługi opiekuńcze mogą być przyznane również osobie, która wymaga pomocy innych osób, a rodzina, a także wspólnie niezamieszkujący małżonek, wstępni, zstępni nie mogą takiej pomocy zapewnić.
Art. 6 pkt 9 osoba samotna – osobę samotnie gospodarującą, niepozostającą w związku małżeńskim i nieposiadającą wstępnych ani zstępnych

Stąd wniosek, że wcale usług nie musi być jeśli córónia mieszka z matką - jeśli mieszka, to już jest wasza dobra wola tak naprawdę.

A jak nie mieszka to niech
a) alimentuje na matkę, albo
b) załatwi jej prywatną opiekę (najlepiej za cenę usług w gminie), albo
c) weźmie do siebie, albo
d) się uspokoi ;)

Nie bój się, nie daj się terroryzować, przechodziłem to, da się takiego ktosia spacyfikować - uwierz mi. Prawo macie po swojej stronie i nie musicie spełniać zachcianek. Podstawowe standardy usług i przepisy z tyłu głowy - powodzenia.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x