Usługi opiekuńcze przyznane od stycznia do końca grudnia w związku ze zmianą 1 godziny usług opiekuńczych z kwoty 15,00zł do kwoty 17,00zł. Wszczęcie postępowania zostało wysłane dla dziadków w związku z ta zmianą. Moje pytanie brzmi czy teraz w marcu przeprowadzam wywiad i biore dochód za luty zmiana od 01.03.2017r. Czy mam zrobić zmianę biorąc dochód za marzec? Jeżeli okaże się ze zmiana przekroczyła 10% ze świadczenia emerytalnego w marcu to robię wywiad w kwietniu dochody za marzec zmiana od kwietnia?
A jak juz mamy wszczecia z powodu zmiany kosztu jednej godz od marca.. to teraz robimy wiwiady w marcu dochod z lutego zmiana od marca? A w kwietniu decyzje zo emerytur jak nie przekroczy 10% zostawiamy a jak przekroczy to zmieniamy od kwietnia? Czy mozna tak zrobic?
np. Rodzina 3 osobowa - ostatni dochód w rodzinie 3954,67 zł na osobę 1318,22 zł
Po aktualizacji wywiadu
dochód aktualny w rodzinie 4046,39 na osobę 1348,80 zł
528 x 10% , czyli 52,80 zł
czyli powinnam zrobić ?
4046,39 - 3954,67 co daje 91,72 zł ?, czyli przekracza 10%
Czy dobrze rozumiem?
3a. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie pobierania świadczenia pieniężnego nie wpływa na wysokość świadczenia pieniężnego, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
3b. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie ponoszenia odpłatności za świadczenie niepieniężne nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Zastanawia mnie jeszcze ten zapis " kryterium dochodowego na osobę w rodzinie."
czy jednak nie powinno brać się pod uwagę 1348,80 (nowy dochód na os.w rodzinie) - 1318,22 (stary dochód na os.w rodzinie) = 30,58zł i wtedy nie przekracza 10%
Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
A także od kiedy należy zmienić decyzję,bo np. ten dochód przekroczył 10%
to zmiana powinna nastąpić od kwietnia czy od maja?
jeżeli w kwietniu robię wywiad a dochody biorę z marca.