Usługi sąsiedzkie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 26 paź 2023, 11:09

heiland pisze:
26 paź 2023, 9:49
Sorry za offtop ale jak to jest? Osoba nad którą jest opieka później zwraca te kwoty za usługę? W całości, części?
Tak, ale szczegółowe warunki przyznawania i odpłatności za usługi opiekuńcze (w tym usługi sąsiedzkie) określa w uchwale każda rada gminy „po swojemu”. Co do zasady usługi są odpłatne, jeżeli dochód osoby zaopiekowanej przekracza kryterium z pomocy społecznej, ale rada danej gminy może też postanowić inaczej i np. podwyższyć pułap dochodu, od którego nalicza się odpłatność, ustanowić bezpłatne usługi dla wszystkich lub niektórych (pod określonymi warunkami) i zamożniejsza gmina będzie tu pewnie miała lepsze warunki świadczenia usług… Zatem może być tak, że będą znaczne różnice pomiędzy poszczególnymi gminami w odpłatności, a nawet dostępności usług sąsiedzkich – bo to nie jest zadanie obowiązkowe.
heiland pisze:
26 paź 2023, 9:49
A i mam prośbę. Jak możecie to takie rzeczy wrzucajcie tu bezpośrednio z usuniętymi danymi jednostki aby posłużyły innym bo po to jest to forum aby pomagać wszystkim ;)
Natomiast odnośnie do publikowania uchwał lub „wzorów” uchwał – to mieliśmy niedawno wysyp rozstrzygnięć nadzorczych wojewodów, którzy hurtowo unieważniali pewne zapisy uchwał niektórych gmin dot. powoływania członków ZI, bo występowały w nich rażące naruszenia… Wszędzie te same lub podobne rażące naruszenia… Więc zalecam ostrożność z „wzorowaniem się” i forumowicz/ka @OPS-T01 słusznie wstrzymuje się z publikowaniem niesprawdzonej uchwały.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 26 paź 2023, 12:16

Ten z Łopieki pisze:
26 paź 2023, 11:09
Tak, ale szczegółowe warunki przyznawania[...]
O dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;)
Mało o tym wiem bo nie zajmuję się tym a w moim gniazdu to się przede mną wszystko ukrywa abym nie wiedział za dużo i nie był ze wszystkim do przodu.
Ten z Łopieki pisze:
26 paź 2023, 11:09
[...]Więc zalecam ostrożność z „wzorowaniem się” i forumowicz/ka @OPS-T01 słusznie wstrzymuje się z publikowaniem niesprawdzonej uchwały.
Oczywiście z jednej strony tak ale z drugiej strony to działa na niekorzyść. Bo do takiej uchwały ogólnodostępnej każdy się może łatwo odnieść i ewentualne błędy zauważyć publicznie i naprostować. Tak jest na działach ŚR tu i wtedy unika się bubli. Natomiast wysyłane po kątach prywatnie wzory pozbawia się tej możliwości i wtedy właśnie mogą powstawać błędy.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 27 paź 2023, 7:00

Ja też poproszę.
[email protected]

Dziś mam konsultację z radcą, więc przekażę co nowego.
Chica1987
Praktykant
Od: 02 lut 2023, 12:54
Zajmuję się: pomoc społeczna, dział prawny

Napisano: 27 paź 2023, 9:17

Z rozmowy wynika, że są to usługi odpłatne - jak zwykłe opiekuńcze. Mają tylko wskazany inny sposób rozliczania. Koniecznie musi być w uchwale z usługami opiekuńczymi. Nie ma podstawy prawnej do odrębnych uchwał. Trzeba po prostu rozszerzyć starą uchwałę.
Chica1987
Praktykant
Od: 02 lut 2023, 12:54
Zajmuję się: pomoc społeczna, dział prawny

Napisano: 27 paź 2023, 9:19

Dzień dobry czy tez bym mogła prosić o projekt takiej uchwały z góry dziękuję za pomoc
[email protected]
admin11
Praktykant
Od: 08 lut 2023, 15:14
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 27 paź 2023, 10:52

poproszę też o uchwałę na maila [email protected]
anna1988
Praktykant
Od: 05 maja 2017, 13:59
Zajmuję się: Św/fa/śr

Napisano: 27 paź 2023, 15:00

i ja poproszę [email protected]
Aguusia
Praktykant
Od: 13 lip 2017, 15:56
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 31 paź 2023, 9:07

wpiszcie w google

UCHWAŁA NR LXXIII.426.2023 RADY GMINY GOLUB-DOBRZYŃ z dnia 24 października 2023 r.
w sprawie określenia szczegółowych warunków przyznawania i odpłatności za usługi opiekuńcze
sąsiedzkie oraz szczegółowych warunków częściowego lub całkowitego zwolnienia z opłat, a także trybu
ich pobierania.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 31 paź 2023, 14:31

no ale mi to wygląda na samodzielną uchwałę do sąsiedzkich a nie do opiekuńczych i sąsiedzkich. Poza tym widzę, że dużo jest przepisanej z treści ustawy, a tego w naszym nadzorze nie lubią
Celestia
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 12:30
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 lis 2023, 10:38

Witam czy również mogę prosić o uchwałę
[email protected]
pancia
Praktykant
Od: 22 wrz 2023, 8:31
Zajmuję się: PS/ŚR

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]