Ustalanie sytuacji dochodowej w wywiadach - po zmianach w ośrodkach wsparcia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 13 lis 2023, 10:25

Witam,
Od listopada wprowadzony został zapis art 51 b ust. 2a, który mówi
W przypadku ubiegania się o usługi, o których mowa w ust. 2, a także przy sporządzaniu aktualizacji rodzinnego wywiadu środowiskowego w przypadku korzystania z tych usług nie ustala się sytuacji dochodowej i majątkowej osób i rodzin.
Według tego przepisu nie powinno się w wywiadach brać pod uwagę sytuacji dochodowej w sytuacji aktualizacji lub ubiegania się do ŚDS.

I teraz w robocie mamy zgrzyt, bo kierownik sądzi że i tak należy dalej dołączać do wywiadu całą dokumentację dochodową (renty, oświadczenia itp.) Bo taki jest wzór wywiadu środowiskowego wynikający z rozporządzenia. Jest tabelka dochód i należy go wykazać w wywiadzie.

Ale skoro od dłuższego czasu pobyt dzienny w śds jest nieodpłatny to dlatego wprowadzili taki zapis, żeby w wywiadach nie gromadzić niepotrzebnej dokumentacji.

Myślę, że przy aktualizacji czy ubieganiu się o ŚDS nie powinno dołączać się już dokumentacji dochodowej zgodnie z przepisem dodanym po 1 listopada.
Dobrze myślę?
Społeczniak
Praktykant
Od: 25 paź 2023, 14:13
Zajmuję się: PS ŚDS DPS

Napisano: 01 lut 2024, 9:42

Dobrze Pani myśli. Zadałam to pytanie na LEX i też to potwierdzili. Cytuję: "Zatem, jeżeli przepis nakłada obowiązek zaniechania czynności ustalenia sytuacji majątkowej czy dochodowej, uważam, że podjęcie odpowiednich czynności, mimo oczywistego brzmienia tego przepisu, stanowiłoby pewne nadużycie. "
ps AB
Praktykant
Od: 02 cze 2020, 9:59
Zajmuję się: praca socjalna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x