Ustalenie gminy własciwej dłuznika. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 mar 2019, 13:11

Mam problem polegający na ustaleniu teraz właściwości gminy dla dłużnika alimentacyjnego. A mianowicie... wysłałam wniosek o podjecie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w miejsce zamieszkania dłużnika. Po czasie powyższa gmina przysłała mi pismo ze wezwanie na wywiad nie zostało odebrane a oni dostali zwrot z adnotacja urzędnika poczty ze adresat wyprowadził się. Co dalej? ja wystąpiłam do komornika z prośba o ustalenie adresu jednak komornik mi napisał ze ustalenie adresu jest niemożliwe. Co można zrobić dalej i kto to powinien robić? ja jako organ wierzyciela? czy gmina w której dłużnik mieszkał ale się wyprowadził bo już nie wiem... bardzo Was proszę o pomoc.
Magdalena31
Praktykant
Od: 15 mar 2019, 12:44
Zajmuję się: PS/FA

Napisano: 15 mar 2019, 14:17

Raczej ty jako OWW, bo skoro tam nie mieszka to tamta gmina nie jest nawet OWD więc na jakiej podstawie miałaby go szukać? Jak komornik nie wie, to nie wiem co jeszcze. Może zapytanie do więziennictwa, mswia?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 15 mar 2019, 15:29

Dla własnej ochrony odpisałam komornikowi żeby poinformował mnie jak uda mu się ustalić miejsce pobytu. Zastanawiam się teraz czy mogę złożyć wniosek z art. 209 §1 skoro nieznany jest adres dłużnika. A może właśnie wtedy policja zaczęłaby go szukać? nieoficjalnie słychać było ze przebywa za granicą... kiedyś właśnie policja go odnalazła gdzieś za granicą i spłacił całe zadłużenie.Tylko że wtedy mieszkał na terenie innej gminy... teraz znowu to samo ale zmienił adres i nikt nie wie co się z nim dzieje
Magdalena31
Praktykant

Napisano: 15 mar 2019, 15:52

Ja w takich sytuacjach pisze noatkę służbową do akt, że nie podejmuje się dalszych działań gdyż nie ma organu właściwego i do czasu aż nie ustali komornik innego adresu nic nie robie w sprawie, nawet nie wysyłam zawiadomienia o przyznaniu funduszu w kolejnym okresie zasiłkowym (przywiezione ze szkolenia z Mazurkiewiczem).
jada1202
Praktykant
Od: 26 lis 2018, 8:17
Zajmuję się: SR/SW/FA

Napisano: 18 mar 2019, 15:10

Bardzo dziękuję za pomoc. pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Magdalena31
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x