Witam Serdecznie, zwracam się do Państwa o pomoc w mojej dość przykrej dla mnie sprawie. Mianowicie moja mama została umieszczona w 2016 r w DPS i od tej pory zgodnie z umową jaką zawarłam z MOP dopłacałem jakąś tam cześć, natomiast teraz zgodnie z nowelizacją muszą zostać zawarte nowe umowy na podstawie wyliczeń z dochodów osób zobowiązanych. Tylko że moja sytuacja jest dość kontrowersyjna ; moja mama pożuciła mnie w wieku 5 lat , przez ten czas a dokładnie do uzyskania pełnoletności przebywałam domu siostry mojej mamy która kochała mnie jak swoje dziecko. Moja Mama była alkoholiczka przez całe moje życie, nie interesowała się mną. Mam jeszcze brata który był jej oczkiem w głowie i mieszkał wraz z mamą i jej konkubinem. Moja Mama przez cały czas pobierała wszystkie możliwe świadczenia z OPS chociaż urząd dobrze wiedział iż moja mama mnie nie wychowuje(Moje pytanie czy przy przyznawaniu świadczeń z tytułu samotnie wychowującej dziecko jest przeprowadzany wywiad środowiskowy? )Cała ta sytuacja rozgrywała się w małej miejscowości gdzie wszyscy się znają. Przez wieloletnie nadużywanie alkoholu i przemoc moja mama była dwukrotnie kierowana na tzn. Zastrzyk antyalkoholowy. Po parunastu latach takiego zachowania ze względu na to iż mój brat sprawiał problemy wychowawcze szkoła zgłosiła do sądu ozabranie praw rodzicielskich i umieszczenie go w rodzinie zastępczej. W rezultacie moj brat został umieszczony w rodzinie mojej cioci u której przebywałam ja od 5 roku życia. Ze wzgledu na to iż nigdy nie sprawiaĺam problemów wychowawczych wszystkie instytucje Pańswowe nigdy nie zadały sobie trudu aby zainteresować się porzuconym dzieckiem .W wchwili odebrania praw mojej mamie do brata niestety ale byłam już osobą pełnoletnią i taka procedura już nie mogła mnie objął. Moje pytanie czy fakt iż mój brat miał odebrane prawa rodzicielskie wedle nowych przepisów art.64a i może być dokumentem aby i mi została uiszczona odpłatność za DPS . Przecież krzywda jaka spotkała mego brata nie jest większą od mojej, przecież jesteśmy dzieckiem jednej kobiety. A cała ta sytuacja rozgrywała się od dnia moich narodzin. Tak jak z przepisem orzeczeniu sadu o przemocy w rodzinie w art.64a czy może zaliczyć do tego orzeczenie sądu o pozbawieniu praw rodzicielskich?