Ustawa o zawodzie pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 20 paź 2014, 18:38

Andrzej pisze:Powodów było kilka, jeszcze przed 2010 rokiem zaczęto mówić, iż nie ma przyzwolenia na tworzenie kolejnej „korporacji zawodowej”. Wstrzymanie prac nad projektem rządowym ustawy o zawodzie pracownika socjalnego zniechęciła część osób zaangażowanych w tworzenie projektu jakiegokolwiek, rządowego, poselskiego, czy projektu autorstwa środowiska pracowników socjalnych w ramach obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej. Najwytrwalej walczyła o ustawę grupa pracowników socjalnych, która zawiązała się na spotkaniu w Gliwicach w dniu 16 lutego 2008 roku., gdzie rozpoczęto tworzenie projektu w ramach obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej – wymagającej zebrania 100 tys. podpisów pod stworzonym projektem ustawy. Z tego co wiem powstał projekt wzorujący się na wcześniejszych projektach, prace nad nim zatrzymały się na etapie ekspertyzy prawnej. Był problem ze znalezieniem prawnika specjalizującego się w aktach prawnych typu ustawa, który podjąłby się obróbki projektu pod względem prawnym. Nie bez znaczenia dla kontynuacji prac nad projektem ustawy w trybie inicjatywy obywatelskiej miał fakt zwolnienia z pracy jednej z najważniejszych liderek tej inicjatywy, kol. Dzidki, wówczas pracownika socjalnego OPS Gliwice.

Warto też dodać, iż dwie interpelacje poselskie ws. ustawy o zawodzie pracownika socjalnego (rok 2010 i rok 2012) inspirowane były przez jedną z ważnych uczestniczek legendarnego już dziś Ruchu Pracowników Socjalnych Pomarańczowa Inicjatywa RPS PI. Bożenko, to o Tobie!

Ustawa o zawodzie pracownika socjalnego (Rok 2012)

W trakcie Spotkania Pracowników Socjalnych zorganizowanego w Białobrzegach w dniach 29-30 marca 2012 roku postanowiono wznowić prace nad ustawą o zawodzie pracownika socjalnego. Aktualnie powstaje zespół, który zajmie się koordynacją działań w tej sprawie. https://wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/764908.html
Zespół koordynujący działania w tej sprawie nie powstał. Kilka osób wyraziło zainteresowanie wznowieniem prac nad ustawą o zawodzie pracownika socjalnego. Ja we wrześniu 2012 roku dowiedziałem się, że jestem na liście osób przewidzianych do zwolnienia w związku z likwidacją Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy.

Nowa wersja portalu i forum ops.pl ograniczyła dostęp do wcześniej opublikowanych treści. Niegdyś wszystkie ważne informacje na temat ustawy o zawodzie pracownika socjalnego i samorządzie zawodowym pracowników socjalnych były dostępne w tym miejscu z nowym dziś adresem: https://ops.pl/2004/04/2823/
Obecnie są niedostępne, po kliknięciu pojawia sie komunikat (Strona nie została znaleziona). Już kilka lat temu przestały być aktywne linki odsyłające do starszych wersji forum ops.pl oraz do mojego konta na wp.pl – kilka lat temu wp.pl zmieniła zasady udostępniania treści w Internecie.
Np. link „https://angoc.webpark.pl/mops_wroclaw.doc” przestał być aktywny już dawno, dawno temu.

A się rozpisałem ;)
Czyli chcieli Pana zwolnić za zaangażowanie w tworzenie ustawy? Co za chory kraj, na czele z kierownictwem! Ale jestem pewien, że w moim MOPS takie działania również zostałyby odczytane jako przeciwstawianie się kierownictwu :x
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2014, 19:05

tak wiedza pedagogiczna owszem, zdaję sobie z tego sprawę, tylko czy przyda mi się wiedza jak prowadzić lekcje, czy jak wygląda specyfika pracy dyrektora szkoły?
olam

Napisano: 20 paź 2014, 20:23

olam pisze:tak wiedza pedagogiczna owszem, zdaję sobie z tego sprawę, tylko czy przyda mi się wiedza jak prowadzić lekcje, czy jak wygląda specyfika pracy dyrektora szkoły?
Pracownik socjalny zarabia tak mało, że pewnie będziesz myśleć o dodatkowym zarobku - a ten kurs będzie jak as w rękawie ;)
Rodrick_86
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2014, 23:23

Czyli chcieli Pana zwolnić za zaangażowanie w tworzenie ustawy? Co za chory kraj, na czele z kierownictwem! Ale jestem pewien, że w moim MOPS takie działania również zostałyby odczytane jako przeciwstawianie się kierownictwu :x
Mnie bardziej chodziło o wskazanie kontekstu mojej sytuacji życiowej-zawodowej, wobec wyzwania, jakim było tworzenie zespołu reaktywującego prace nad ustawą o zawodzie pracownika socjalnego... 14 maja 2012 wiadome już było, że zostanie zlikwidowany OPS Dzielnicy Śródmieście w Warszawie i będą zwolnienia grupowe. Nie wykluczam jednak faktu, że moja ogólnopolska działalność na rzecz grupy zawodowej pracowników socjalnych, a przede wszystkim deklarowany sprzeciw wobec niezgodnych z prawem zwolnień grupowe w związku z likwidacją OPS i ŚOO w Warszawie, mogła mieć wpływ na to, że znalazłem się w gronie osób, którym wypowiedziano umowę o pracę.

Likwidacja OPS Dzielnicy Śródmieście w Warszawie
https://youtu.be/S9J8zYdGgK8

Wracając do tematu tego wątku...w internecie znalazłem projekt ustawy o zawodzie pracownika socjalnego z roku 2009.
Nie wiem, kto jest jego autorem? "Inicjatywa Obywatelska z Gliwic?', czy grupa posłów, która postanowiła onegdaj stworzyć taki projektu?
Raczej inicjatywa grupy posłów...pamiętam, że było spotkanie na ten temat w jednej z sal Sejmu RP. Uczestniczyli w nim panie/panowie Posłowie,
zainteresowani wznowieniem prac nad ustawą oraz kilku przedstawicieli instytucji pomocy i integracji społecznej.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 0786,d.d2s
Andrzej

Napisano: 21 paź 2014, 16:57

Uważam, że pracownicy socjalni nie mogą poddać się tak łatwo. Nasz zawód powinien zostać w końcu doceniony, mamy prawo godnie zarabiać.
Rodrick_86
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x