Utrata dochodu i ponowne przeliczenie !!!!!Pilne - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 lis 2017, 16:00

Pani złożyła wniosek o stypendium i licząc dochody za sierpień przekracza kryterium dochodowe na wrzesień. Na podstawie załączonej do wniosku dokumentacji wynika, iż Pani ma przyznane rentę z ZUS do 30.09.2017 i na dzień dzisiejszy jej nie posiada? W jaki sposób przyznać stypendium ? Odmówić na wrzesień a od października przyznać? w jaki sposób zrobić to technicznie?
Nowa777
Praktykant
Od: 30 maja 2017, 9:30
Zajmuję się: SW,ST

Napisano: 13 lis 2017, 17:20

1 Odmową za wrzesień
2 od października przyznanie (o ile po przeliczeniu wychodzi)

Rozpisac w uzasadnieniu dlaczego przyznanie dopiero od października
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 lis 2017, 16:54

Ja troszkę w innym temacie , czy u was na wniosku też jest" łączny dochód rodziny wynosi..." , jeśli tak to wpisujecie dochód za m-c poprzedzający złożenie wniosku , bo moja koleżanka twierdzi że powinno wpisywać się dochód w momencie pisania decyzji tj. jeśli ktoś zyskał lub utracił dochód w m-c wrześniu lub pażdzierniku to twierdzi ,że powinnam wpisać ten ostatni , a poprzedni przekreślić.

Jeszcze jedno pytanie jeśli na wniosku dochody z m-c sierpnia to w przypadku zmiany sytuacji materialnej piszecie jaką notatkę służbową z powtórnym przeliczeniem dochodu ? Gdzie uwzględniacie zmianę dochodu?
MonikaSP
Praktykant
Od: 08 sie 2017, 15:20
Zajmuję się: Stypendia , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 22 lis 2017, 8:41

Ja troszkę w innym temacie , czy u was na wniosku też jest" łączny dochód rodziny wynosi..." , jeśli tak to wpisujecie dochód za m-c poprzedzający złożenie wniosku , bo moja koleżanka twierdzi że powinno wpisywać się dochód w momencie pisania decyzji tj. jeśli ktoś zyskał lub utracił dochód w m-c wrześniu lub pażdzierniku to twierdzi ,że powinnam wpisać ten ostatni , a poprzedni przekreślić.
Po co to przekreślać? Przecież to jest normalna część postępowania. Sprawdzasz sytuację rodziny w jednym miesiącu - analizujesz dokumenty liczysz dochód, wnioski zapisujesz. Jak doszło do utraty/ uzysku to ponownie analizujesz sytuację i zapisujesz wnioski.
Potem wydajesz decyzję i robisz uzasadnienie decyzji to opisujesz dokładnie sytuację rodziny i sposób liczenia dochodu. Przecież możesz przedstawić oba wyliczenia dochodu, żaden przepis nie zabrania dokładnego wyjaśnienia. Więc w przypadku zmiany sytuacji to opisuje sytuacje za 2 miesiące - plus podaje argumenty dlaczego tak robię.
Jeszcze jedno pytanie jeśli na wniosku dochody z m-c sierpnia to w przypadku zmiany sytuacji materialnej piszecie jaką notatkę służbową z powtórnym przeliczeniem dochodu ? Gdzie uwzględniacie zmianę dochodu?
Notatka służbowa. Ewentualnie na wniosku jeśli masz go tak opracowanego że zawiera miejsce na adnotacje urzędowe.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 23 lis 2017, 10:04

Vero bardzo dziękuję za pomoc :)
MonikaSP
Praktykant

Napisano: 23 lis 2017, 10:06

Koleżanka twierdzi ,że dochód napisany w decyzji powinien pokrywać się z dochodem we wniosku. Ja uważam podobnie jak ty , dlatego pozwoliłam zadać sobie pytanie na forum;)
MonikaSP
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x