Klient złożył 2 wnioski:
1. o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka (wniosek złożony w miesiącu grudniu 2018 roku),
2. o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz do dodatków do zasiłku rodzinnego na okres zasiłkowy 2018/2019 (wniosek złożony w miesiącu styczniu 2019 roku).
Dochód małżonki jest niezmienny od 2016 roku do nadal.
Dochód klienta z 2017 roku uległ całkowitej utracie. Klient pracował na umowę o pracę od 2018.04.22 do 2018.12.31 w firmie A (dochód uzyskany po roku bazowym 2017).
Klient pracował również na umowę cywilnoprawną od 2018.10.03 do 2018.11.30 w firmie B i dalej w firmie B pracuje na umowę o pracę od 2019.01.01 do nadal (dochód uzyskany po roku bazowym 2017).
Na pewno będzie miał tutaj zastosowanie do firmy B art. 5 ust. 4c ustawy o świadczeniach rodzinnych: przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i dochodu z tytułu wyrejestrowania lub rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli członek rodziny, osoba ucząca się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego utracili dochód z tych tytułów i w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, uzyskali dochód u tego samego pracodawcy lub zleceniodawcy, lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpoczęli pozarolniczą działalność gospodarczą.
Przepisów art. 5 ust. 4c ustawy o świadczeniach rodzinnych nie stosuje się do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka (art. 15b ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych)
Trochę mam wątpliwość, który z dochodów i za jaki miesiąc doliczyć do poszczególnych wniosków, gdyż wnioski były składane w różnych miesiącach?
utrata i uzysk - proszę o podpowiedź
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
- Różaa
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: utrata i uzysk - proszę o podpowiedź
Do becika nie ma ciągłości zatrudnienia bierzesz dochód uzyskany za luty 2019 netto. Do zasiłku rodzinnego i 500+ masz zastosowanie art. o ciągłości zatrudnienia "3 miesiące" więc bierzesz dochód uzyskany za listopad 2018 r. Dochód z firmy A jest tak samo do utraty od stycznia 2019, jak dochód z roku bazowego 2017.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
dziękuję choć ktoś mi coś podpowiedział
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Czy do becika, czy to ZR i 500 dochód liczę tak samo.
-
- Referent
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
W przypadku becikowego dochód z firmy A za maj 2018 trzeba doliczyć a firmy B w ogóle, bo w grudniu akurat nie pracował tam.
W przypadku zasiłku nie biorę pod uwagę dochodu z firmy A, ale biorę dochód za listopad z firmy B.
W przypadku zasiłku nie biorę pod uwagę dochodu z firmy A, ale biorę dochód za listopad z firmy B.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Wszystko
- Kontakt:
Witam podpinam się pod tematu utraty i uzysku. Pani miała rentę z KRUS do 31.10.2023r. i teraz ma nowa decyzję, z 13.11.2023 dzisiaj ja dostarczyła i dalej ma rentę. Wniosek złożyła we wrześniu w październiku jej wydano decyzję gdzie nie liczono tej renty. I teraz trzeba na nowo przeliczyć tylko czy do renty maja zastosowanie przepisy o tych 3 miesiącach czy to tylko do zatrudnienia i pozarolniczej działalności gospodarczej art. 5 ust 4c?
Oprócz utrata i uzysk - proszę o podpowiedź - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
program liczy mi 6,49 zł za rozpoczęcie roku
Odwołanie od orzeczenia od kiedy zas. pielęgnacyjny
zasiłek macierzyński z umowy o pracę a działalnosć - pomóżci
kurator osoby niepełnosprawnej
Szo na CIOTKĘ i ustanowienie sądownie jako opiekuna...
Kiedy utrata zasiłku z PUP czy liczymy dochód
Dodatek wychowawczy - czy dobrze wypłaciłam
Urząd skarbowy - tytuł wykonawczy
SZO składka na ubezpieczenie zdrowotne pomocy
Czy mogę przyznać świadczenia?
Uzyskanie zasiłku z pup, nienależnie pobrane
interpretacja Ministerstwa odnośnie zł za zł.
uznanie ojcostwa i zmiana nazwiska dziecka
weryfikacja z ministerstwa finansów
Postanowienie czy zmiana decyzji z urzędu
Czy w SZO cofiemy się ze składkami zdrowotnymi?