Utrata i uzysk zatrudnienie w szkole i becik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 maja 2023, 16:28

Pan złożył wniosek o becik. W szkole SPS nr-99 w okresie od 01.09.2015 r. do 31.08.2022r. był zatrudniony na cały etat- dołączył świadectwo pracy zakończonej z dniem 31.08.2022 r. Od 01.09.2022 w tej samej szkole jest zatrudniony na 3/18 etatu - dołączył umowę o pracę. W Emp@tia -Usługa ZUS widnieje przy danych w/w szkoły: data uzyskania uprawnień 2015-09-01 data utraty uprawnień BRAK. Przy beciku nie ma zastosowanie art. 5 ust. 4c ustawy o świadczeniach rodzinnych więc utracam cały dochód za 2021 z tej szkoły i doliczam dochód netto za X.2022 z tej szkoły?
Margaret12
Stażysta
Od: 24 maja 2018, 7:49
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 maja 2023, 19:43

Nawet emp@tia Ci mówi, że jest ciągłość. Pracodawca się nie zmienił, zmieniły się tylko warunki zatrudnienia, a to nas nie obchodzi. Liczysz dochód z 2021.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2023, 13:25

noteev pisze:Nawet emp@tia Ci mówi, że jest ciągłość. Pracodawca się nie zmienił, zmieniły się tylko warunki zatrudnienia, a to nas nie obchodzi. Liczysz dochód z 2021.
Czy aby...
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2023, 8:16

POCAHONTAS, tzn. że Ty uważasz tak jak ja i należy utracić dochód za 2021 z tej szkoły i liczyć dochód za X.2022 z tej samej szkoły?
Margaret12
Stażysta
Od: 24 maja 2018, 7:49
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 maja 2023, 9:36

Widzę, że macie wątpliwości, tylko nie rozumiem z jakiego powodu. Przecież nawet gdyby utracił dochód u pracodawcy na stanowisku nauczyciela i po dwóch miesiącach uzyskał na nowo u tego samego pracodawcy, ale w charakterze woźnego, to zgodnie z art. 5 ust. 4c UTRATY i UZYSKU nie ma. I chociaż nie ma on zastosowania do becika, to wskazuje na kierunek.
W tym przypadku umowa o pracę przeszła w umowę o pracę bez dnia przerwy, podejrzewam, że pracuje dalej jako nauczyciel, więc według mnie jest kontynuacja.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2023, 11:05

noteev pisze:
24 maja 2023, 9:36
Widzę, że macie wątpliwości, tylko nie rozumiem z jakiego powodu. Przecież nawet gdyby utracił dochód u pracodawcy na stanowisku nauczyciela i po dwóch miesiącach uzyskał na nowo u tego samego pracodawcy, ale w charakterze woźnego, to zgodnie z art. 5 ust. 4c UTRATY i UZYSKU nie ma. I chociaż nie ma on zastosowania do becika, to wskazuje na kierunek.
W tym przypadku umowa o pracę przeszła w umowę o pracę bez dnia przerwy, podejrzewam, że pracuje dalej jako nauczyciel, więc według mnie jest kontynuacja.
amen
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 25 maja 2023, 11:46

To jest becik.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2023, 12:11

noteev pisze:
a według mnie nie ma:), jest świadectwo pracy, jest nowa umowa, nie ma zastosowania ust. 4c (może i zapomnieli dodac go do "odpowiedniego stosowania" w beciku, a może i nie z niehlujstwa ten brak ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2023, 12:17

kb pisze:
25 maja 2023, 12:11
noteev pisze:
a według mnie nie ma:), jest świadectwo pracy, jest nowa umowa, nie ma zastosowania ust. 4c (może i zapomnieli dodac go do "odpowiedniego stosowania" w beciku, a może i nie z niehlujstwa ten brak ;-)
No dobrze, a przyznaj się ile przyznałaś becików patrząc tylko na weryfikację ZUS, z której wynikało, że jest kontynuacja u tego samego pracodawcy, a po drodze mogło być kilka świadectw pracy i nowych umów :) ?
Według mnie dochód u tego samego pracodawcy bez dnia przerwy pomiędzy umowami o pracę oznacza kontynuację...
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2023, 13:32

zasadniczo od kiedy dodano ust. 4c "wyrzuciałm" z głowy rozpatrując becik słowo kontynuacja;-) a Twoja odpowiedż w tym temacie wprowadziła mnie w zadziwienie:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x