Utrata rodzicielskiego, nowy wniosek? Kłopot
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Na macierzynskim
- Kontakt:
Utrata rodzicielskiego, nowy wniosek? Kłopot
Witajcie
Na początku maja tracę prawo do świadczenia rodzicielskiego. Niestety w moim OPS nic nie mogę się dowiedzieć bardzo ciężko otrzymać jakąś informację a najczęściej one są błędne np. Informowano mnie, że nie należy mi się rodzicielskie.
W maju nie będę miała już rodzicielskiego. Czy jest to dochód utracony?
Pod koniec kwietnia chciałam złożyć wniosek o świadczenie rodzicielskie i świadczenie 500 + na pierwsze dzidcko
Czy muszę składać nowy wniosek?
Rozumiem, że są to dochody za okres 2016. Chcę dołączyć stypendium jako dochód nieopodatkowany, utratę rety socjalnej i czy mam wpisywać utratę rodzicielskie czy to już jest w teczce?
Jak wygląda kwestia dokumentów? Już raz składałam wniosek i przekroczyłam dochód niby te dokumenty już są.
I najważniejsze jeśli rodzicielskie mam do 5 mają to czy 500+ dostaje za resztę mają? Jedna kobieta w ops informuje mnie, że tak druga, że nie? Jak to właściwie wygląda?
Na początku maja tracę prawo do świadczenia rodzicielskiego. Niestety w moim OPS nic nie mogę się dowiedzieć bardzo ciężko otrzymać jakąś informację a najczęściej one są błędne np. Informowano mnie, że nie należy mi się rodzicielskie.
W maju nie będę miała już rodzicielskiego. Czy jest to dochód utracony?
Pod koniec kwietnia chciałam złożyć wniosek o świadczenie rodzicielskie i świadczenie 500 + na pierwsze dzidcko
Czy muszę składać nowy wniosek?
Rozumiem, że są to dochody za okres 2016. Chcę dołączyć stypendium jako dochód nieopodatkowany, utratę rety socjalnej i czy mam wpisywać utratę rodzicielskie czy to już jest w teczce?
Jak wygląda kwestia dokumentów? Już raz składałam wniosek i przekroczyłam dochód niby te dokumenty już są.
I najważniejsze jeśli rodzicielskie mam do 5 mają to czy 500+ dostaje za resztę mają? Jedna kobieta w ops informuje mnie, że tak druga, że nie? Jak to właściwie wygląda?
- kalkulator
- Referent
- Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem - Kontakt:
Re: Utrata rodzicielskiego, nowy wniosek? Kłopot
Jeżeli 5 maja utracisz świadczenie rodzicielskie, to dochód z tego tytułu zostanie utracony w czerwcu (art. 24 ust. 6 ustawy o śr).
Podobnie z dochodem z tyt. renty, nie będzie uwzględniany od następnego miesiąca po utracie.
Z tego też powodu, jeżeli ma to znaczący wpływ na dochód, świadczenie będzie przyznane dopiero miesiąc później (bez dopłacania za część miesiąca).
Wnioski trzeba składać na nowo, przy założeniu, że wszystkie sprawy są zamknięte.
Dokumenty dostarczasz tylko nowe, już złożone wcześniej są zbędne.
We wniosku wpisujesz wszystko. Jak była utrata rodzicielskiego, to to wpisz, nieważne co ma OPS. Opisujesz cała sytuację za każdym razem na nowo.
Podobnie z dochodem z tyt. renty, nie będzie uwzględniany od następnego miesiąca po utracie.
Z tego też powodu, jeżeli ma to znaczący wpływ na dochód, świadczenie będzie przyznane dopiero miesiąc później (bez dopłacania za część miesiąca).
Wnioski trzeba składać na nowo, przy założeniu, że wszystkie sprawy są zamknięte.
Dokumenty dostarczasz tylko nowe, już złożone wcześniej są zbędne.
We wniosku wpisujesz wszystko. Jak była utrata rodzicielskiego, to to wpisz, nieważne co ma OPS. Opisujesz cała sytuację za każdym razem na nowo.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
rodzicielski zapewne masz od 2017 roku zatem jest do dochód uzyskany który w momencie ustalania prawa do ŚW nie jest już osiągany zatem od 6 maja nie będzie uwzględniany w dochodzie rodziny.
nic nie piszesz kiedy utraciłaś prawo do renty socjalnej
nic nie piszesz kiedy utraciłaś prawo do renty socjalnej
-
- Praktykant
- Kontakt:
Rentę w 2016 roku.
Czyli jak już raz składałam wniosek i wszystkie dokumenty zanioslam to nie dawać nic?
Czyli jak już raz składałam wniosek i wszystkie dokumenty zanioslam to nie dawać nic?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Jak masz taki problem z paniami, to lepiej weź te dokumenty co składałaś za pierwszym razem i decyzje z rodzicielskiego. Co im będzie potrzebne to sobie skserują.
-
- Praktykant
- Kontakt:
A we wniosku mam wpisać drugie dziecko?
W sensie pisze, że na pierwsze a drugie normalnie zaznaczam w składzie rodziny tak?
W sensie pisze, że na pierwsze a drugie normalnie zaznaczam w składzie rodziny tak?
- Edyta.
- Stażysta
- Zajmuję się: snd
- Kontakt:
tak, skład rodziny cały piszesz. zawsze.
Nie rozumiem postępowania takich urzędników, którzy stoją naprzeciwko klientom. Ło jeżu... nie chce kobitka pomóc. No po prostu sama sobie robi źle, bo potem ma więcej wyjaśniania przy podejmowaniu decyzji.
Nie rozumiem postępowania takich urzędników, którzy stoją naprzeciwko klientom. Ło jeżu... nie chce kobitka pomóc. No po prostu sama sobie robi źle, bo potem ma więcej wyjaśniania przy podejmowaniu decyzji.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Kobieta sklada wniosek 20 kwietnia, dostarcza umowy męża śwaidectwo pracy z kwietnia 2018 i nowa umowe o prace z kwietnia2018.Ona zaswiadczenie z zusu , że pobierala zasilek macieżyński w okresie od 04.04.2017r. do 01.04.2018r. Od kiedy przyznaję świadczenie od maja?
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Są ludzie którzy dadzą od kwietnia. Są ludzie którzy dadzą od maja.Anka2016 pisze:Kobieta sklada wniosek 20 kwietnia, dostarcza umowy męża śwaidectwo pracy z kwietnia 2018 i nowa umowe o prace z kwietnia2018.Ona zaswiadczenie z zusu , że pobierala zasilek macieżyński w okresie od 04.04.2017r. do 01.04.2018r. Od kiedy przyznaję świadczenie od maja?
Moja rada jest taka, żebyś zrobiła tak jak praktykujecie w Waszym OPSie. Zależy od kiedy kto utraca vel czy nie uzyskuje....

Oprócz Utrata rodzicielskiego, nowy wniosek? Kłopot - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Koordynacja SW ... nadal czekamy
wyrok o zabezpieczenie alimentacyjne a oświadczenie
działalność zawieszenie ( opieki na dziecko)
oświadczenie pod odpowiedzialnością karną
darowizna finansowa.... może ktoś zna temat
złożenie wniosku w marcu, a wczytany w kwietniu
zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia- dwie wypłaty w
sprawozdanie czy łącznie z potrąceniami
Rezygnacja z pobierania świadczeń
Uzysk i uchylenie na pierwsze dziecko
Sprawozdanie kwartalne swiadczenie 500 plus
Wyprowadzka za granice - kto wyjaśnia
Wszczęcie kiedy dochód uzyskany spowoduje przekroczenie doch
termin rozpatrzenia wniosku pilne
nienależnie pobrane świadczenie