Gmina jako zarządca dopiero się ze mną skontaktowała iż nienależnie dostali nasz dodatek, bo pana nie ma już w tym lokalu. Gmina oświadczyła mi ponadto iż, pan utracił tytuł prawny już w styczniu- a ta sama gmina w styczniu wypełniła mi wniosek pana jako administrator zaznaczając iż ma tytuł prawny- ja znowu wydałam decyzję przyznająca bazując tylko na wypełnieniu administratora.czy dobrze zrobiłam? Teraz pana eksmitowano, a że brak było do mnie info o jakiejkolwiek utracie prawa do lokalu to dodatek poszedł na konto gminy. chcą zwrócić nam dodatek, co w związku z taki sprawami mam zrobić?
Klient utracił tytuł prawny do lokalu- jaką decyzję wydajemy- uchylającą dodatek czy wygaszającą?
utrata tytułu prawnego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DODATKI MIESZKANIOWE I ENERGETYCZNE
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Re: utrata tytułu prawnego
Witaj, dodatek mieszkaniowy należy się również osobom bez tytułu prawnego, oczekującym na przysługujący im lokal zamienny, socjalny. W tej sprawie musisz dociec
czy przy orzekaniu eksmisji przyznano Panu prawo do takiego lokalu. Jeśli tak to miał prawo do dodatku do puki tam mieszkał i oczekiwał na taki lokal był zobowiązany do opłat za lokal który zajmował, a co za tym idzie miał prawo do dodatku mieszkaniowego (chyba że nie wnosił tych opłat).
Obecnie jak został eksmitowany decyzja jest bezprzedmiotowa i należy ją wygasić. I oczywiście przyjąć zwrot od zarządcy.
czy przy orzekaniu eksmisji przyznano Panu prawo do takiego lokalu. Jeśli tak to miał prawo do dodatku do puki tam mieszkał i oczekiwał na taki lokal był zobowiązany do opłat za lokal który zajmował, a co za tym idzie miał prawo do dodatku mieszkaniowego (chyba że nie wnosił tych opłat).
Obecnie jak został eksmitowany decyzja jest bezprzedmiotowa i należy ją wygasić. I oczywiście przyjąć zwrot od zarządcy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DODATKI MIESZKANIOWE I ENERGETYCZNE
- Kontakt:
dziękuje ULAK za podpowiedź bo troję się i głowię nad rozwiązaniem tej sprawy. w jakiej sprawie żądać zwrotu od zarządcy, gdyż prawnik podpowiada wznowienie postępowania i egzekucje z odsetkami... a wy jak cyście robili
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Witaj NEJNA, nie jestem prawnikiem, ale zwróć uwagę na art.8 ust.4 tam nic nie pisze o odsetkach. Administrator czyli pobierający należność za lokal mieszkalny ma obowiązek zawiadomienia nas o wystąpieniu zaległości obejmujących 2 pełne m-ce, a w razie niedopełnienia tego obowiązku p o b i e r a j a c y (administrator, właściciel-wynajmujący)zwraca nam kwoty dodatków wypłacone za m-ce, w których występowały zaległości i ma obowiązek je zwrócić nam w terminie 2-ch m-cy.....NIC TU NIE PISZE o ODSETKACH !!!!Pokaż prawnikowi ten art.!!!
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Oprócz utrata tytułu prawnego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Umowa przekazania gospodarstwa rolnego
Bony z zakładu karnego.
zgon klienta
cana za 1 kWh?
Dodatek mieszkaniowy - nietypowa sytuacja?
dodatek mieszkaniowy a dochody z COVID
Trwający Dodatek i złożony wniosek
Odsetki
Nowe mieszkanie, a dodatek...
Dodatek mieszkaniowy
zarządca ma zasiłek stały
Rata kapitałowo-odsetkowa a wydatki
Dodatek mieszkaniowy wstecz a odmowa
Proszę o pomoc
nienaliczenie ryczałtu
współwłasność a dodatek mieszkaniowy