""utrata uzysku w roku bazowym", a art. 5 ust. 4c - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 sty 2019, 17:15

Pan X pracował od kwietnia 2017 do 8 grudnia 2018 r. Z jego dochodem uzyskanym w roku bazowym byłoby przekroczenie dochodu. 31 grudnia 2018 wpłynął wniosek o ŚR - na dzień złożenia wniosku Pan X nie ma już dochodu (nie ma uzysku, nie ma utraty, nie ma dochodu). Zasiłek rodzinny przysługuje od grudnia 2018 r. Jednakże od 1 lutego 2019 r. Pan X (na 90%) znów podejmie zatrudnienie u tego samego pracodawcy. Czy w tym przypadku ma zastosowanie art. 5 ust. 4c ? Czy taki zasiłek rodzinny byłby(po podjęciu zatrudnienia przez Pana X) nienależnie pobranym świadczeniem????
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2019, 8:52

jedna sprawa to utrata dochodu z roku bazowego (jeżeli ten dochód waży nad przyznaniem świadczenia) to świadczenia można przyznać od miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiła utrata, druga sprawa jeżeli pan podejmie pracę w lutym to jak dla mnie nie minie 3 mce przerwy pomiędzy zatrudnieniami i zostaje ciągłość.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 15 sty 2019, 9:16

Moim zdaniem dochód uzyskany w roku bazowym - podobnie jak dochód uzyskany po roku bazowym - nie jest traktowany jak dochód utracony. Po prostu w dniu składania wniosku dochodu tego już nie było, więc świadczenia przysługują od grudnia (od miesiąca złożenia wniosku), a nie od miesiąca następującego. A skoro nie jest to dochód utracony to nie ma też zastosowania art. 5 ust. 4c. Ale w 1000% tej interpretacji pewny nie jestem
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2019, 9:19

no ja raczej bym obstawiał że jest to utrata dochodu z roku bazowego nie ważne że również w tym roku uzyskanego co innego uzyskanie po roku bazowym i stracenie tego dochodu
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 15 sty 2019, 13:05

Może ktoś jeszcze w tym temacie?
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 10:21

tak czy inaczej - na dzień obecny spełniają warunki , więc decyzję przyznającą muszę wydać. Członek rodziny mimo wszystko nie jest jeszcze zatrudniony. Strona została poinformowana o okolicznościach wynikłych w art. 5 ust. 4c i obowiązku (ewentualnego) zwrotu powstałych NP świadczeń. Wypłata świadczeń musi nastąpić do końca miesiąca. Strona albo je pobierze (gotówkowo w kasie), mając świadomość że niedługo mogą być do zwrotu, albo nie pobierze (i będą niepobrane świadczenia), albo ch...ra wie co jeszcze
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 11:53

Nie będę na razie zakładał nowego tematu, bo też zapytanie dot. art.5 ust.4c a może ktoś się tu wypowie. Co w przypadku gdy kobieta jest jest zatrudniona na umowę o prace od 2006 r. a na urlopie wychowawczym jest od IX/18 u pracodawcy A. Po czym Pani od XI/18 poodejmuje umowę zlecenie u tego samego pracodawcy A. Moje pytanie jest takie czy ja jej robię ciągłość i dochód z 2017 r. z zatrudnienia na umowę o prace czy utrata z umowy o pracę i ustalam nowy dochód z zlecenia. Okres krótszy niż 3 miesiące i skłaniam się do literalnego podejścia do art5 ust4c. i robić ciągłość
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x