Pan X pracował od kwietnia 2017 do 8 grudnia 2018 r. Z jego dochodem uzyskanym w roku bazowym byłoby przekroczenie dochodu. 31 grudnia 2018 wpłynął wniosek o ŚR - na dzień złożenia wniosku Pan X nie ma już dochodu (nie ma uzysku, nie ma utraty, nie ma dochodu). Zasiłek rodzinny przysługuje od grudnia 2018 r. Jednakże od 1 lutego 2019 r. Pan X (na 90%) znów podejmie zatrudnienie u tego samego pracodawcy. Czy w tym przypadku ma zastosowanie art. 5 ust. 4c ? Czy taki zasiłek rodzinny byłby(po podjęciu zatrudnienia przez Pana X) nienależnie pobranym świadczeniem????
jedna sprawa to utrata dochodu z roku bazowego (jeżeli ten dochód waży nad przyznaniem świadczenia) to świadczenia można przyznać od miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiła utrata, druga sprawa jeżeli pan podejmie pracę w lutym to jak dla mnie nie minie 3 mce przerwy pomiędzy zatrudnieniami i zostaje ciągłość.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Moim zdaniem dochód uzyskany w roku bazowym - podobnie jak dochód uzyskany po roku bazowym - nie jest traktowany jak dochód utracony. Po prostu w dniu składania wniosku dochodu tego już nie było, więc świadczenia przysługują od grudnia (od miesiąca złożenia wniosku), a nie od miesiąca następującego. A skoro nie jest to dochód utracony to nie ma też zastosowania art. 5 ust. 4c. Ale w 1000% tej interpretacji pewny nie jestem
no ja raczej bym obstawiał że jest to utrata dochodu z roku bazowego nie ważne że również w tym roku uzyskanego co innego uzyskanie po roku bazowym i stracenie tego dochodu
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
tak czy inaczej - na dzień obecny spełniają warunki , więc decyzję przyznającą muszę wydać. Członek rodziny mimo wszystko nie jest jeszcze zatrudniony. Strona została poinformowana o okolicznościach wynikłych w art. 5 ust. 4c i obowiązku (ewentualnego) zwrotu powstałych NP świadczeń. Wypłata świadczeń musi nastąpić do końca miesiąca. Strona albo je pobierze (gotówkowo w kasie), mając świadomość że niedługo mogą być do zwrotu, albo nie pobierze (i będą niepobrane świadczenia), albo ch...ra wie co jeszcze
Nie będę na razie zakładał nowego tematu, bo też zapytanie dot. art.5 ust.4c a może ktoś się tu wypowie. Co w przypadku gdy kobieta jest jest zatrudniona na umowę o prace od 2006 r. a na urlopie wychowawczym jest od IX/18 u pracodawcy A. Po czym Pani od XI/18 poodejmuje umowę zlecenie u tego samego pracodawcy A. Moje pytanie jest takie czy ja jej robię ciągłość i dochód z 2017 r. z zatrudnienia na umowę o prace czy utrata z umowy o pracę i ustalam nowy dochód z zlecenia. Okres krótszy niż 3 miesiące i skłaniam się do literalnego podejścia do art5 ust4c. i robić ciągłość