Temat wałkowany, ale chcę ostatecznie ustalić - jeśli klientka składa wniosek 25 czerwca a ostatnia wypłata macierzyńskiego (po utracie zatrudnienia)- 6 czerwca to od kiedy należy przyznać świadczenia od czerwca czy od lipca?
Ludkowie kochani, jak robicie "utratę" z uzysku po roku bazowym, na przykład jak wyżej? Przecież każdy miał taki przypadek! Sygnity jak zwykle gdy jest "dwie opcje", dało parametr, który przyznaje, w zależności od ustawienia, w cały świat. Czerwiec, lipiec, sierpień
PS. Już mi się niedobrze robi od konieczności interpretowania prawa i tego słynnego "są dwie szkoły" albo "zależy u kogo byłeś na szkoleniu"
POMÓŻCIE!, bo sprawa na dziś
W Sygnity mam wpisaną przy uzysku macierzyńskiego datę do "2018-06-02", bo wtedy była ostatnia wypłata macierzyńskiego. Parametr "Sposób liczenia dochodów miesięcznych", mam ustawiony na "3 - z uwzględnieniem "daty od" uzysku powiększonej o 2 miesiące (Data uzyskania od+2), "daty od" utraty powiększonej o 1 (Data utraty od+1) i "daty do" uzysku z powiększeniem (Data uzyskania do+1)", bo tak kazał szkolący z Sygnity. No i przy takich ustawieniach świadczenia przyznaje mi od... uwaga ... sierpnia. Zgłupiałem
Bazyl pisze:"daty do" uzysku z powiększeniem (Data uzyskania do+1)
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale skoro jak wyżej, to przy dacie do uzyskania 2018-06-02, to nie powinien być ten dochód nieuwzględniany w lipcu, a nie sierpniu? Ma-sa-kra!
"W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych".
od czerwca n
utracać można dochody z roku bazowego co się stało po uzyskaniu macierzyńskiego po utracie zatrudnienia
nie utraca sie uzysków
7 czerwca jest bez dochodu
moje zdanie na ten temat