Utrata zasiłku macierzyńskiego - wątpliwości - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 gru 2013, 0:45

Witajcie, mam problem i liczę na waszą pomoc.

Mam kobietę, która prowadziła działalność gospodarczą od 2009 roku. W roku 2012 zaszła w ciążę i pobierała z ZUS zasiłek macierzyński. 16 lutego 2013 zasiłek macierzyński jej się skończył, a 26 lutego wyrejestrowała działalność.

Utracam dochody z działalności, bo kobieta przedstawiła odpowiednie dokumenty - to logiczne.

Wątpliwości budzi jednak zasiłek macierzyński. Utracać, czy nie?
Interpretując dosłownie przepis art. 3 ust. 23 lit. h \"(...) utratą zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej\" można stwierdzić, że nie powinno się tego utracać.

PO UTRACIE ZATRUDNIENIA. Nie ma tu mowy o wyrejestrowaniu działalności gospodarczej. I stąd moje wątpliwości.

Bardzo proszę o pomoc, bo sytuacja jest napięta - jeśli doliczę macierzyński rodzina nie będzie łapać się w kryterium dochodowym ani w warunku - całkowite przekroczenie dochodu. Bez macierzyńskiego łapią się bez problemu, bo liczę tylko dochody męża.

Czekam na jakieś mądre podpowiedzi... :/
~Martini

Napisano: 11 gru 2013, 9:39

podpowie ktoś coś mądrego...?
~Martini

Napisano: 11 gru 2013, 9:40

W definicji \"zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej\" jest mowa również o prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej (art. 3 ust. 22). Tylko, że w tym przypadku zasiłek macierzyński przysługiwał w trakcie \"zatrudnienia\", a nie po utracie. Ja zrobiłbym utratę wszystkich dochodów, ale z punktu, który mówi o wyrejestrowaniu pozarolniczej działalności gospodarczej (ust 23 pkt f). Może inni się też wypowiedzą.
~mops

Napisano: 11 gru 2013, 9:45

ja czepiam się właśnie tego, że zasiłek był w trakcie zatrudnienia a nie po jego utracie.

Wypowie się ktoś jeszcze?
~Martini

Napisano: 11 gru 2013, 9:48

utracasz
~Elmer

Napisano: 11 gru 2013, 9:57

sam fakt wyrejestowania dzial gosp stanowi utrate dochodu a zatem wszytko co było związane z ta dział (a takze zas macierz) w trakcie prowadzenia dział gosp stanosi dochód utracony. TAkie info uzyskalismy na szkoleniu, nie wiem dlaczego wśród realizatorów swiadczeń rodzinnych istnieje tendecja by nie utracać dochodów, np zasilków macierz, chorobowych innych, skoro osoba ma w rekach sw pracy i dochód ten został utracony.
~mandy

Napisano: 11 gru 2013, 10:01

Elmer, mógłbyś uzasadnić swoje stanowisko?
~Martini

Napisano: 11 gru 2013, 10:08

mandy uzasadniła. Nie chce mi się strzępić języka. Dużo roboty mam. Jest to dochód z tytułu wykonywania działalności gospodarczej - tylko zmienił się płatnik.
~Elmer

Napisano: 11 gru 2013, 10:31

jak Jarek Gowin wprowadzi swoje pomysły : np. macierzyński dla wszystkich - nie będzie związany z zatrudnieniem to wtedy można by sobie podyskutować;
póki co nie ma tematu - utracasz
~trotyl2013

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x