utrata zasiłku Z pup i od razu uzysk stażu unijnego

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

utrata zasiłku Z pup i od razu uzysk stażu unijnego

Post autor: bryłka »

:) jak w temacie. liczyć uzysk ze stażu unijnego? na zusie podany ten sam płatnik ,ale w art. 7 ust 3a ani słowa o zasiłkach i stażach...
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Re: utrata zasiłku Z pup i od razu uzysk stażu unijnego

Post autor: kama_211 »

Skoro ten sam płatnik, to nie ma utraty i uzysku, tylko ciągłość.
Ja bym nie liczyła, tak na logikę, ale jestem początkująca i nie chcę wprowadzić w błąd.
Może jeszcze ktoś się wypowie?
Sth like this :| :?
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

No właśnie, też tak myślę, że na logikę nie liczę utraty i uzysku ;) ale mam wątpliwości.... jak czytam art 7 ust 3a bo tam napisano tylko o dochodach z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, oraz o działalności gospodarczej. Nie ma ani słowa o zasiłkach, stażach, stypendiach i innych pierdołach z urzędu pracy dla bezrobotnych. A sprawa o tyle ważna, że jeżeli zrobię utratę i uzysk to pani przekroczy. Natomiast jeżeli nie zrobię utraty zasiłku dla bezrobotnych i uzysku ze stażu unijnego to pani zostanie niższy dochód z zasiłku i 500+ będzie miała do końca okresu...
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
3a. Przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i dochodu z tytułu wyrejestrowania lub rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli członek rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego utracili dochód z tych tytułów i w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, uzyskali dochód u tego samego pracodawcy lub zleceniodawcy lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpoczęli pozarolniczą działalność gospodarczą.
Oczywiście, że trzeba zrobić uzyskanie, co wynika wprost z art. 7 ust. 3.
Tożsamość płatnika nie ma tu żadnego znaczenia, bo jak słusznie zauważyłeś, art 7 ust. 3a nie stosuje się w sytuacji świadczeń z PUP. Jedyna rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę to moment zaistnienia uzyskania dochodu, którym będzie wypłata stypendium, a nie nabycie do niego prawa, co przesuwa procedurę o miesiąc.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

zasiłek-staż

to tak jak kiedyś było
umowa zlecenia - umowa o pracę

robiło się uzysk

w zatrudnieniu to zmienili ( 3 m-ce)

w zasiłku i stażu nie, więc zostaje po staremu - utrata/uzysk
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

dzięki :) czyli w naszej pracy nic nie jest logiczne :)
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Post autor: kama_211 »

bryłka pisze:dzięki :) czyli w naszej pracy nic nie jest logiczne :)
Niestety :( Ja nie wiem czy i kiedy będę w stanie to wszystko ogarnąć :(
Sth like this :| :?
ODPOWIEDZ