użyczenie z MPiPS - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 02 gru 2014, 12:04

dostałam pismo z MPiPs żeby potwierdzić że mam w jednostce użyczony składnik wyposażenia będącego w ich księgach rachunkowych.. co ja mam im przesłać żeby było dobrze... bo ja tego wyposażenia nie naniosłam do ksiąg bo jednostka nie jest właścicielem..
elmirka

Napisano: 02 gru 2014, 12:10

powinnaś wprowadzić do ksiąg na konto pozabilansowe jako obcy majątek
jaaa

Napisano: 02 gru 2014, 12:14

ale jakk? jak mam to zrobić? proszę podaj jak to księgować
elmirka

Napisano: 03 gru 2014, 8:53

To zależy co masz zapisane w polityce rachunkowość. Jeżeli nie masz opisanych kont pozabilansowym w tym zakresie przyjmujesz że obce środki trwałe księgujesz na koncie 09.. np 091, 093 to już zależy od Ciebie co sobie w polityce zapiszesz. Dokonujesz księgowania zgodnie z umową. Inwentaryzujesz na koniec roku i wysyłasz arkusz.
D3C

Napisano: 03 gru 2014, 12:48

a jeżeli inwentaryzację robimy co 4 lata ( spis z natury)-co wtedy?
alina123

Napisano: 03 gru 2014, 13:29

to jak to w końcu ujęliście w księgach i czy tylko zrobicie na ich potrzeby arkusz spisu tego obcego majątku?
Julka87

Napisano: 03 gru 2014, 14:07

No właśnie, a jak to inwentaryzujecie? czy uruchamiamy wsyztskie porocedury, typu: zarządzenie kierownika,. powołanie komisji, zespołu spisowego, itp? Bo mamy to zinwentaryzować najpóźniej do 21 grudnia. I nie wiem, jak to ugryżć
gumi

Napisano: 03 gru 2014, 15:19

Sprzęt obcy podlega inwentaryzacji co roku. U mnie Dyrektor powołuje na jednym zarządzeniu komisję do inwentaryzacji kasy, weryfikacji kont rozrachunkowych i inwentaryzacji sprzętu obcego.
Kazia1

Napisano: 03 gru 2014, 15:28

dzięki, właśnie pomyślałam, ze też tak zrobię, ale co roku raczej nie trzeba, bo nie ma tego w ustawie o rachunkowości, znalazłam kilka artykułów, które też o tym mówią, lecz lepiej jest robić to co roku, żeby się nikt nie przyczepił
gumi

Napisano: 08 gru 2014, 10:29

Witam! Jeżeli do 21 grudnia trzeba im przesłać potwierdzenie stanu, to trzeba teraz powołać komisję inwentaryzacyjną i zrobić inwentaryzację wszystkiego? czy tylko aktywów obcych?
Julia123

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x