uzysk dochodu - Stypendia

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 05 gru 2016, 8:13

Czytanie ustawy jak widać nie wchodzi ;)
Chętnie bym się zgodziła i dowiedziała jak robić bo przypadki w stypendium są naprawdę trudne.
Dociekam nie ze złośliwości a jedynie chęci poznania prawidłowego rozwiązania.
Tą zasadę opisaną w pomocy społecznej stosuje się w przypadku terminowego złożenia wniosku. Jest podkreślenie jaka jest zasada przy utracie dochodu, ale nie ma wprost podkreślonego zachowania w przypadku uzyskania dochodu, stąd moja wątpliwość jak powinno być to prawidłowo interpretowane skoro przepisy konkretnie nigdzie nie odsyłają.
Nowa_13
Stażysta
Od: 28 kwie 2016, 17:27
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2017, 12:10

hej.

1. jak ktoś spełniał kryterium od sierpnia i miał stypendium przyznane od IX-do XII 2016

2. na kolejną część roku szkolnego bierzemy zgody strony na zmianę decyzji ostatecznej.

a teraz mi zgłasza że od kwietnia 2017 robi /powiedzmy, że za kwiecień wziął kasę w kwietniu/ (i przez to netto jest przekroczenie kryterium)

to stypendium należy się za marzec? czy już od stycznia 2017 nie należy się. ?
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 31 maja 2017, 13:51

Ragnar pisze:hej.

1. jak ktoś spełniał kryterium od sierpnia i miał stypendium przyznane od IX-do XII 2016
Uważałbym z takimi określeniami na decyzji administracyjnej. Bo z tego wynika że decyzja była przyznana do grudnia 2016 i wygasła w grudniu - ustawa o systemie oświaty tutaj ma pewna "pułapkę": pozwala przyznać stypendium na nie mniej niż jeden miesiąc, nie więcej niż dziesięć - nie ma czegoś takiego jak "automatycznie przyznajesz na cały rok szkolny".
Teraz jak chcesz coś z tym zrobić to musiałbyś mieć nowy wniosek o stypendium szkolne. Bo decyzji która już wygasła w grudniu to raczej nie zmienisz.

Inaczej temat wygląda jak robisz rozstrzygnięcie w stylu:
"Przyznaje się stypendium szkolne na rok 2016/2017. Wypłata za miesiące wrzesień, październik, listopad, grudzień nastąpi do ostatniego grudnia".
Wtedy taka zmiana decyzji ma sens. Bo nie zmieniasz całego rozstrzygnięcia - nie musisz weryfikować sytuacji dochodowej. Strona ma w dalszym ciągu prawo do świadczenia i to na 10 miesięcy - a tylko precyzuje się co i kiedy jest wypłacane.

A wracając do problemu: skoro zmiana sytuacji jest od kwietnia to w miesiącach styczeń, luty, marzec się przyznaje a od kwietnia do czerwca odmawia. Ja bym tak przynajmniej zrobił.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 31 maja 2017, 14:26

u nas jest taka praktyka od zawsze

w decyzji pierwotnej w orzeczeniu decyzji mam:

"Druga transza stypendium szkolnego na rok szkolny 2016/2017 ustalona zostanie decyzją zmieniającą niniejszą decyzję po otrzymaniu odpowiednich środków finansowych w I półroczu 2017 r."

a w uzasadnieniu jest wytłumaczone że kasy jest za mało i m.in. tekst: 'Nie zamyka to drogi do zmiany decyzji i przyznania stypendium do czerwca 2017 r., w przyszłym, 2017 roku. "

Natomiast w decyzji zmieniającej:

m.in. "W dniu wydania niniejszej decyzji gmina dysponuje środkami finansowymi na wypłatę stypendium za dalszą część roku szkolnego 2016/2017, czyli za okres od 01.01.2017 r. do 30.06.2017 r., dlatego też dokonano zmiany pierwotnej decyzji wydłużając okres wypłaty stypendium "

ponadto:
"Decyzja została wydana w oparciu o art. 155 kpa, zgodnie z którym decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za jej zgodą uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony. Organ dokonał zmiany, ponieważ strona wyraziła zgodę na zmianę decyzji w swoim oświadczeniu, a przepisy szczególne nie zabraniają zmiany oraz przemawia za tym słuszny interes strony."

Parę lat temu miałem kontrolę i powiedzieli że jest ok.

Dzięki Vero!
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 06 cze 2017, 12:50

U nas bierzemy pod uwagę miesiąc poprzedni - jeżeli przekracza kryterium w kwietniu, wstrzymujemy od maja, tak jak w pomocy społecznej. Ale owszem, jest to bardziej na zasadzie domniemania, nie wynika z przepisów wprost.
Chyba że uczeń znalazł się w trudnej sytuacji materialnej, inaczej prawo do stypendium nabył, wobec występowania w rodzinie bezrobocia (z art. 90 d) - wtedy podjęcie pracy przez rodzica skutkuje natychmiastową utratą stypendium, bo nie ma już innej trudnej sytuacji w rodzinie (tzw. okoliczności) powodującej przyznanie stypendium.
Tak to rozumiem, ale odwołania nigdy nie miałam, więc potwierdzenia mojej tezy brak.
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Napisano: 11 gru 2017, 13:33

vero pisze:
Ragnar pisze:hej.

Uważałbym z takimi określeniami na decyzji administracyjnej. Bo z tego wynika że decyzja była przyznana do grudnia 2016 i wygasła w grudniu - ustawa o systemie oświaty tutaj ma pewna "pułapkę": pozwala przyznać stypendium na nie mniej niż jeden miesiąc, nie więcej niż dziesięć - nie ma czegoś takiego jak "automatycznie przyznajesz na cały rok szkolny".
Teraz jak chcesz coś z tym zrobić to musiałbyś mieć nowy wniosek o stypendium szkolne. Bo decyzji która już wygasła w grudniu to raczej nie zmienisz.

Inaczej temat wygląda jak robisz rozstrzygnięcie w stylu:
"Przyznaje się stypendium szkolne na rok 2016/2017. Wypłata za miesiące wrzesień, październik, listopad, grudzień nastąpi do ostatniego grudnia".
Wtedy taka zmiana decyzji ma sens. Bo nie zmieniasz całego rozstrzygnięcia - nie musisz weryfikować sytuacji dochodowej. Strona ma w dalszym ciągu prawo do świadczenia i to na 10 miesięcy - a tylko precyzuje się co i kiedy jest wypłacane.

A wracając do problemu: skoro zmiana sytuacji jest od kwietnia to w miesiącach styczeń, luty, marzec się przyznaje a od kwietnia do czerwca odmawia. Ja bym tak przynajmniej zrobił.
Co do odmowy od kwietnia do czerwca to na jakiej podstawie prawnej się oprzeć, wydając taką decyzję?
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 13 gru 2017, 8:47

mag027 pisze: Co do odmowy od kwietnia do czerwca to na jakiej podstawie prawnej się oprzeć, wydając taką decyzję?
Nie wiem czy załapałaś cały kontekst mojej wypowiedzi. Ragnar napisał :
a teraz mi zgłasza że od kwietnia 2017 robi /powiedzmy, że za kwiecień wziął kasę w kwietniu/ (i przez to netto jest przekroczenie kryterium)

to stypendium należy się za marzec? czy już od stycznia 2017 nie należy się. ?
Stąd moja odpowiedź że :
skoro zmiana sytuacji jest od kwietnia to w miesiącach styczeń, luty, marzec się przyznaje a od kwietnia do czerwca odmawia. Ja bym tak przynajmniej zrobił.
Ta decyzja nie ma innej podstawy prawnej. Ma taką samą podstawę jak przyznanie czy odmowa - technicznie bym nazwał taką decyzję ustalającą prawo do stypendium bo rozstrzygnięcie wyjdzie na parę miesięcy przyznające a na parę miesięcy odmowa.

Jedyne co to trzeba się rozpisać w uzasadnieniu - bo trzeba dokładnie napisać o kryterium dochodowym że w takich miesiącach rodzina spełnia kryterium a w takich nie spełnia.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x