Podpinam się pod pytanie. Jak zmienić decyzję w przypadku, gdy osoba uzyskała dodatek mieszkaniowy i przez to nastąpiła zmiana wysokości przysługującego stypendium?
Gdzie jest przepis, który stanowi o wstrzymaniu stypendium? A w wezwaniu napisać, że co w związku z niestawieniem się na nie? Ja mam problem ze znalezieniem przepisów, które na to zezwalają.Zbychu64 pisze: ↑18 lis 2021, 14:36Należy wszcząć postępowanie w sprawie zawieszenie stypendium szkolnego, wezwać wnioskodawcę w celu zebrania informacji( przesłuchania strony) i dostarczenia dokumentacji od wnioskodawcy, potwierdzających termin i wysokość osiągnięcia dochodu. Przeliczamy dochody w danym miesiącu/ach i jeśli przekraczają próg dochodowy to wydajemy decyzję wstrzymującą stypendium od miesiąca następnego, jeśli wypłata została dokonana uznać za nienależnie pobrane i wezwać do zwrotu lub umorzyć postępowanie z uwagi na dobro dziecka , sytuacje rodziny???. Są to indywidualne sprawy.
Czy mogłabym poprosić o wklejenie Twojej podstawy prawnej takiego zawiadomienia?InspektorOPS pisze: ↑18 lis 2021, 16:23Ja nic bym nie wstrzymywała.
Jesli jako pracownik, z urzędu posiadam wiedze że sytuacja uległa zmianie to mogę wszcząć postępowanie w sprawie zmiany decyzji przyznającej stypendium - i tu informuję o wszczęciu postępowania bo np. mogę od koleżanki wziąć ksero decyzji o dodatku mieszkaniowym, wszczynam, informuję że będę na nowo przeliczać i daję możliwość zapoznania się z zebranym materiałem dowodowym - zachęcam do dostarczenia innych informacji pouczając że należy każdą zmianę zgłaszać pracownikowi. Jeśli jednak brakuje mi dokumentu a domniemam że sytuacja się zmieniła, a Strona nie ma ochoty mnie informować to raczej nie mogę nic zrobić...