uzysk dochodu - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 lis 2021, 16:04

Czy w stypendiach dolicza się dochód uzyskany np. w przypadku podjęcia zatrudnienia u członka rodziny i w przypadku przekroczenia dochodu czy należy uchylić stypendium? jeżeli tak to na podstawie jakich przepisów?
sylwiasz
Stażysta
Od: 14 lis 2019, 10:16
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 16 lis 2021, 9:36

sylwiasz pisze:
15 lis 2021, 16:04
Czy w stypendiach dolicza się dochód uzyskany np. w przypadku podjęcia zatrudnienia u członka rodziny i w przypadku przekroczenia dochodu czy należy uchylić stypendium? jeżeli tak to na podstawie jakich przepisów?
Podpinam się pod pytanie. Jak zmienić decyzję w przypadku, gdy osoba uzyskała dodatek mieszkaniowy i przez to nastąpiła zmiana wysokości przysługującego stypendium?
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 18 lis 2021, 14:36

Należy wszcząć postępowanie w sprawie zawieszenie stypendium szkolnego, wezwać wnioskodawcę w celu zebrania informacji( przesłuchania strony) i dostarczenia dokumentacji od wnioskodawcy, potwierdzających termin i wysokość osiągnięcia dochodu. Przeliczamy dochody w danym miesiącu/ach i jeśli przekraczają próg dochodowy to wydajemy decyzję wstrzymującą stypendium od miesiąca następnego, jeśli wypłata została dokonana uznać za nienależnie pobrane i wezwać do zwrotu lub umorzyć postępowanie z uwagi na dobro dziecka , sytuacje rodziny???. Są to indywidualne sprawy.
Zbychu64
Stażysta
Od: 23 sie 2021, 13:24
Zajmuję się: KDR, Dm,DE, stypendiami i zasiłkami

Napisano: 18 lis 2021, 15:41

Zbychu64 pisze:
18 lis 2021, 14:36
Należy wszcząć postępowanie w sprawie zawieszenie stypendium szkolnego, wezwać wnioskodawcę w celu zebrania informacji( przesłuchania strony) i dostarczenia dokumentacji od wnioskodawcy, potwierdzających termin i wysokość osiągnięcia dochodu. Przeliczamy dochody w danym miesiącu/ach i jeśli przekraczają próg dochodowy to wydajemy decyzję wstrzymującą stypendium od miesiąca następnego, jeśli wypłata została dokonana uznać za nienależnie pobrane i wezwać do zwrotu lub umorzyć postępowanie z uwagi na dobro dziecka , sytuacje rodziny???. Są to indywidualne sprawy.
Gdzie jest przepis, który stanowi o wstrzymaniu stypendium? A w wezwaniu napisać, że co w związku z niestawieniem się na nie? Ja mam problem ze znalezieniem przepisów, które na to zezwalają.
mooops
Referent

Napisano: 18 lis 2021, 16:23

Ja nic bym nie wstrzymywała.
Jesli jako pracownik, z urzędu posiadam wiedze że sytuacja uległa zmianie to mogę wszcząć postępowanie w sprawie zmiany decyzji przyznającej stypendium - i tu informuję o wszczęciu postępowania bo np. mogę od koleżanki wziąć ksero decyzji o dodatku mieszkaniowym, wszczynam, informuję że będę na nowo przeliczać i daję możliwość zapoznania się z zebranym materiałem dowodowym - zachęcam do dostarczenia innych informacji pouczając że należy każdą zmianę zgłaszać pracownikowi ;). Jeśli jednak brakuje mi dokumentu a domniemam że sytuacja się zmieniła, a Strona nie ma ochoty mnie informować to raczej nie mogę nic zrobić...
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 21 lis 2021, 10:32

InspektorOPS pisze:
18 lis 2021, 16:23
Ja nic bym nie wstrzymywała.
Jesli jako pracownik, z urzędu posiadam wiedze że sytuacja uległa zmianie to mogę wszcząć postępowanie w sprawie zmiany decyzji przyznającej stypendium - i tu informuję o wszczęciu postępowania bo np. mogę od koleżanki wziąć ksero decyzji o dodatku mieszkaniowym, wszczynam, informuję że będę na nowo przeliczać i daję możliwość zapoznania się z zebranym materiałem dowodowym - zachęcam do dostarczenia innych informacji pouczając że należy każdą zmianę zgłaszać pracownikowi ;). Jeśli jednak brakuje mi dokumentu a domniemam że sytuacja się zmieniła, a Strona nie ma ochoty mnie informować to raczej nie mogę nic zrobić...
Czy mogłabym poprosić o wklejenie Twojej podstawy prawnej takiego zawiadomienia?
mooops
Referent

Napisano: 22 lis 2021, 11:01

Jeżeli dochód powiedzmy zmienił się od listopada (uzyskanie dochodu) to ponownie wszystkie inne dochody przeliczacie (np. wszystkie dochody z miesiąca listopada)?
mooops
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x