Matka w styczniu otrzyma świadczenie rodzicielskie 1000 zł a w lutym kwotę za kilka dni (dziecko z lutego 2015r.) Jak w tym przypadku zrobić uzyskanie dochodu? Wziąć kwotę za luty? W marcu juz nie będzie świadczenia.
a co np. w takich sytuacjach
osoba urodziła dziecko 15.07.2015r. , wniosek o rodzicielski złoży w marcu 2016r. (ma czas 3 m-ce o wejscia ustawy), przyznamy od 01.01.2016r., wypłacimy wyrównanie ale dopiero w kwietniu 2016r., od kiedy uzysk ??
za luty i od marca uchylamy
czy jak ?????????
A jak robisz uzysk z emerytury czy renty to opierasz się na czym? Na dacie decyzji o przyznaniu czy od kiedy ma świadczenia? Przy rodzicielskim powinnaś robić tak samo.
U mnie o dacie uzysku decyduje data decyzji.
Tom. pisze:A jak robisz uzysk z emerytury czy renty to opierasz się na czym? Na dacie decyzji o przyznaniu czy od kiedy ma świadczenia? Przy rodzicielskim powinnaś robić tak samo.
U mnie o dacie uzysku decyduje data decyzji.
czyli dla tych osób krórych dzieci urodziły sie w I,II, III 2015r. lepiej jest złożyc wniosek w marcu to wtedy nie bedziemy im robic uzysku i ewentualnie nic nie stracą, TAK?
Ja mam już 3 przypadki gdzie muszę robić wszczęcie i uchylenie, bo za marzec i kwiecień się nie należy, w jednym przypadku robię wszczęcie i przeliczam zł za zł od marca a potem od czerwca utrata świadczenia macierzyńskiego i ponownie przeliczam dochody. To są jaja