decyzja o przyznaniu renty z dnia 10-05-2013, renta od marca 2013.
Weryfikujemy poprzedni okres i ktory m-c wziac do dochodu kwiecień czy czerwiec bo dochód to osiagniety faktycznie w maju
w przypadku renty uzyskiem jest sama jej wyplata a nie uzyskanie prawa do niej, wiec jesli wyrownanie renty otrzymala w maju to uzysk jest w maju a doliczasz dochod za czerwiec (nastepny miesiac po miesiacu uzyskania) i ewentualne uchylenie gdyby przekraczalo od lipca
analogicznie Dorcia - jesli otrzymala wyplate renty w listopadzie to doliczasz grudzien
ja robie tak biorę oswiadczenie od osoby kiedy otrzymała decyzję i wtedy np jak decyzja była wydana o rencie z listopada 2013 r. a prawo do renty od 28 .VI.2013 roku wypłata w listopadzie to tak naprawdę osoba nie mogła nam zgłosić dochodu z lipca bo jeszcze nie wiedziała ile dostanie i kiedy dokładnie, więc ja biore oświadczenie takiej osoby i robię uzysk z grudnia )
Moje obawy wynikaja z art. 24 ust. 7 tzn. w przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych , świadczenia nie przysługują od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został UZYSKANY a nie osiagniety. uzyskanie od marca a osiagniecie od maja. Ja juz zgłupialam
karola, ale wlasnie w przypadku renty UZYSK jest wtedy kiedy otrzyma rente, uzyskiem nie jest uzyskanie prawa do renty tylko wlasnie renty...to taka drobna roznica w definicji miedzy na przyklad uzyskiem renty a zasilku dla bezrobotnych..gdzie uzyskiem dla zasilku bedzie uzyskanie prawa do zasilku a nie samego zasilku, notomiast w rencie uzyskiem nie jest uzyskanie prawa do renty tylko samej renty:)
kb - a z czego taki podział wynika, bo nie bardzo Twoje wyjaśnienia do mnie przemawiają
uzysk renty - wtedy kiedy dostała kasę
a uzysk zas. dla bezrobotnych nie od kiedy dostała kasę, tylko od kiedy ma ustalone prawo