Napisano: 07 sie 2024, 14:43
No u mnie szliśmy bardzo literalnie, nie miał zgłoszonego w CEEB od uruchomienia do 14 dni, to odmowa i SKO to utrzymuje w mocy. WSA natomiast powiedziały przy DW gdzie zapis był podobny co w VAT, że nie nam to oceniać ma być tylko poprawnie zgłoszone źródło. Dostałem nawet kiedyś pismo z Ministerstwa Środowiska, że przysługuje od momentu wpisania do CEEB ale nie znajdę teraz tego pisma.
Ministerstwo w swoim "nowym podręczniku" pisze W przypadku zainstalowania w gospodarstwie domowym nowego źródła ogrzewania po dniu 1 stycznia 2023 r. i złożenia deklaracji do CEEB, refundacja podatku VAT przysługuje za okres od momentu wpisu do CEEB, o ile zostały spełnione wszystkie pozostałe warunki otrzymania refundacji wynikające z ustawy z dnia 15 grudnia 2022 r.
W przypadku złożenia wniosku przez osobę, która nie posiadała wpisu do CEEB i otrzymała odmowę przyznania refundacji VAT, dokonana przy tym wniosku jednorazowa weryfikacja jest obowiązująca i przy ponownym złożeniu wniosku, już po wpisie do CEEB, refundacja podatku VAT nie przysługuje. Należy przy tym zwrócić uwagę, że błędy w składanych deklaracjach do CEEB można poprawiać poprzez wprowadzenie odpowiednich korekt.
Decyzja jest twoja. U mnie Dyrektor powiedział mimo tego nadal jest na nie.