VAT - wiem że nie tutaj ale może Tom Szarak pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 sie 2024, 14:18

Wniosek o refundację vat lipiec 2024 faktury od stycznia 2024 r. nieruchomość gminny TBS przy badaniu sprawy CEEB lipiec 2024 r. bez kwadracika "nowe źródło" korekta sierpień 2024 r. jest kwadracik "nowe źródło" wiem że budynek tbs oddany w użytkowanie w styczniu 2024 r. Czy ja mogę przyznać refundację mimo niedopełnonych ewidentnie tych 14 dni od stycznia ???
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 07 sie 2024, 14:43

No u mnie szliśmy bardzo literalnie, nie miał zgłoszonego w CEEB od uruchomienia do 14 dni, to odmowa i SKO to utrzymuje w mocy. WSA natomiast powiedziały przy DW gdzie zapis był podobny co w VAT, że nie nam to oceniać ma być tylko poprawnie zgłoszone źródło. Dostałem nawet kiedyś pismo z Ministerstwa Środowiska, że przysługuje od momentu wpisania do CEEB ale nie znajdę teraz tego pisma.

Ministerstwo w swoim "nowym podręczniku" pisze W przypadku zainstalowania w gospodarstwie domowym nowego źródła ogrzewania po dniu 1 stycznia 2023 r. i złożenia deklaracji do CEEB, refundacja podatku VAT przysługuje za okres od momentu wpisu do CEEB, o ile zostały spełnione wszystkie pozostałe warunki otrzymania refundacji wynikające z ustawy z dnia 15 grudnia 2022 r.
W przypadku złożenia wniosku przez osobę, która nie posiadała wpisu do CEEB i otrzymała odmowę przyznania refundacji VAT, dokonana przy tym wniosku jednorazowa weryfikacja jest obowiązująca i przy ponownym złożeniu wniosku, już po wpisie do CEEB, refundacja podatku VAT nie przysługuje. Należy przy tym zwrócić uwagę, że błędy w składanych deklaracjach do CEEB można poprawiać poprzez wprowadzenie odpowiednich korekt.

Decyzja jest twoja. U mnie Dyrektor powiedział mimo tego nadal jest na nie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 sie 2024, 15:24

Szarak pisze:
07 sie 2024, 14:43
No u mnie szliśmy bardzo literalnie, nie miał zgłoszonego w CEEB od uruchomienia do 14 dni, to odmowa i SKO to utrzymuje w mocy. WSA natomiast powiedziały przy DW gdzie zapis był podobny co w VAT, że nie nam to oceniać ma być tylko poprawnie zgłoszone źródło. Dostałem nawet kiedyś pismo z Ministerstwa Środowiska, że przysługuje od momentu wpisania do CEEB ale nie znajdę teraz tego pisma.

Ministerstwo w swoim "nowym podręczniku" pisze W przypadku zainstalowania w gospodarstwie domowym nowego źródła ogrzewania po dniu 1 stycznia 2023 r. i złożenia deklaracji do CEEB, refundacja podatku VAT przysługuje za okres od momentu wpisu do CEEB, o ile zostały spełnione wszystkie pozostałe warunki otrzymania refundacji wynikające z ustawy z dnia 15 grudnia 2022 r.
W przypadku złożenia wniosku przez osobę, która nie posiadała wpisu do CEEB i otrzymała odmowę przyznania refundacji VAT, dokonana przy tym wniosku jednorazowa weryfikacja jest obowiązująca i przy ponownym złożeniu wniosku, już po wpisie do CEEB, refundacja podatku VAT nie przysługuje. Należy przy tym zwrócić uwagę, że błędy w składanych deklaracjach do CEEB można poprawiać poprzez wprowadzenie odpowiednich korekt.

Decyzja jest twoja. U mnie Dyrektor powiedział mimo tego nadal jest na nie.
No to bajecznie lokalny TBS dał dupy to ja daję odmowę niech się odwołuje jak chce z tego co piszesz to jej sie nie należy ani złotówka bo zgłoszenie w lipcu 2024 i wniosek w lipcu 2024 echhh
Dzieki pozdrawiam
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x