Czy wstrzymać wypłatę - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 14 kwie 2017, 12:02

A jak wyjdzie, że zachodzi koordynacja a później po pół roku, że im dochód przekracza i będzie zwrotu dużo?
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 14 kwie 2017, 12:50

To przecież oni mają zwrot a nie ty, zresztą NP w Polsce wiąże się z przyznaniem świadczeń za granicą - tak? Dostaną wyrównanie w Niemczech to spłacą NP w Polsce.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2017, 12:52

No i tak jak pisałem wcześniej - jeśli świadczeniobiorca bardzo nie chce, to zmienia sposób wypłaty na kasę i nie odbiera świadczeń - po 3 miesiącach masz prawo wstrzymać, bo ten przypadek określono w art. 28.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2017, 13:25

PRZECIEZ NIE WSTRZYMUJE SIE WYPŁAT!!!! wysyła się do rops onfo o przebywaniu cżłonka za granicą i informuje się stronę i póki rops czegos nie ustali zostaje tak jak jest i wypłacamy!!!
pablo90115
Stażysta
Od: 11 cze 2016, 12:42
Zajmuję się: ŚW, ŚR

Napisano: 14 kwie 2017, 14:01

To moja pierwsza taka sytuacja, dziękuję za informacje :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 10 lip 2017, 10:50

Witam!

Mam problem z koordynacją. jak poprawnie wykonać czynności by później nie trzeba było unieważniać decyzji w sko?

I
Rodzina ma przyznane świadczenia wychowawcze na dwoje dzieci (w tym też na pierwsze). Pani jest ubezpieczona w Krus.
W styczniu donieśli umowę o podjęciu pracy w Niemczech więc wysłałem zapytanie do Rops (kasa była nadal wypłacana). Teraz donoszą kolejną umowę i netto za należny miesiąc ( wynikający z pierwszej umowy)
Dodatkowo wnoszą o uchylenie na pierwsze dziecko od lipca 2017

czy mogę uchylić na pierwsze dziecko? (skoro strona sama o to prosi)
czy raczej wstrzymać postanowieniem?

II
Rodzina ma przyznane świadczenia wychowawcze na dwoje dzieci (w tym też na pierwsze). Pani jest ubezpieczona w urzędzie pracy.
W lipcu donieśli umowę o podjęciu pracy w Niemczech od kwietnia 2017 i oświadczyli dochód za maj 2017.
Wnoszą o wstrzymanie na pierwsze dziecko od lipca 2017 i o przesłanie do Rops o ustalenie czy zachodzi koordynacja.

czy należy w takiej sytuacji wydać postanowienie o wstrzymaniu wypłaty do czasu wyjaśnienia sprawy (ustalenia występowania koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego) na podstawie pisemnego wniosku strony.

kpa: Art. 123. § 1. W toku postępowania organ administracji publicznej wydaje postanowienia. § 2. Postanowienia dotyczą poszczególnych kwestii wynikających w toku postępowania, lecz nie rozstrzygają o istocie sprawy, chyba że przepisy kodeksu stanowią inaczej.

skoro organ wydał decyzję na 500+ i rodzinne. To jak Pani nie zgłosiła tych zmian do rodzinnego to należy ją wezwać do wyjaśnień?

Licze na Was! ;)
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2017, 12:48

podzieli się ktoś wiedzą :roll: ?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2017, 13:29

odnośnie drugiej sytaucji, jeżeli strona prosi o wstrzymanie to można wstrzymać
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 10 lip 2017, 14:03

Minion pisze:odnośnie drugiej sytaucji, jeżeli strona prosi o wstrzymanie to można wstrzymać
Dziękuję za info. A wstrzymujesz postanowieniem? Jak dasz rade to przeslij mi twoj wzor na PW
Pozdr
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2017, 14:16

zielony-początkujący pisze:
Minion pisze:odnośnie drugiej sytaucji, jeżeli strona prosi o wstrzymanie to można wstrzymać
Dziękuję za info. A wstrzymujesz postanowieniem? Jak dasz rade to przeslij mi twoj wzor na PW
Pozdr
Tak postanowieniem :) Wyślę Ci jutro bo teraz nie mam dostępu do tego pliku
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x