macie stanowisko ministerstwa ??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 15 wrz 2016, 11:18

witam,
ma ktoś może stanowisko ministerstwa na temat opłacania składek na ubezpieczenie społeczne za osobę która ma 25 lat w KRUS i KRUS ją wyrejestrował ??
chodzi mi o to za takie osoby musimy opłacac ZUS

pilne, pomocy :)
mały opsik

Napisano: 15 wrz 2016, 14:01

nikt nie pomoze ??????????
mały opsik

Napisano: 15 wrz 2016, 14:12

opłacamy bez opinii ministerstwa
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2016, 14:36

ja to wiem,
ale sie mnie czepiaja
a ktos kiedyś pisał ze ma taka opinię :)
mały opsik

Napisano: 19 wrz 2016, 15:10

MUSIMY OPŁACAĆ SKŁADKĘ SPOŁECZNA JEŻELI KTOŚ MA STAŻU PRACY WIĘCEJ NIŻ 25 LAT?
GOPSIARA

Napisano: 19 wrz 2016, 15:41

jeśli ma 25 lat w KRUS musimy opłacać składki do ZUS
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2016, 12:50

A Z CZEGO TO WYNIKA BO NIGDZIE TEGO NIE MOGĘ ZNALEŹĆ. PYTAM DLATEGO BO AKURAT MAM TAKI PRZYPADEK, ŻE OSOBA MA W KURIE 25 LAT OKRESU SKŁADKOWEGO WIĘC MYŚLAŁAM, ŻE SKŁADKI JUŻ DO ZUSU NIE TRZEBA OPŁACAĆ
GOPSIARA

Napisano: 20 wrz 2016, 13:30

GOPSIARA pisze:A Z CZEGO TO WYNIKA BO NIGDZIE TEGO NIE MOGĘ ZNALEŹĆ. PYTAM DLATEGO BO AKURAT MAM TAKI PRZYPADEK, ŻE OSOBA MA W KURIE 25 LAT OKRESU SKŁADKOWEGO WIĘC MYŚLAŁAM, ŻE SKŁADKI JUŻ DO ZUSU NIE TRZEBA OPŁACAĆ

chyba z tego:

Art. 6 ust 2a Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne albo specjalny zasiłek opiekuńczy wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych przez okres niezbędny do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego), z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440).

2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.

a osoba nie podlega nigdzie obowiazkowemu więc płacimy :)
+ewa

Napisano: 20 wrz 2016, 14:07

ALE WŁAŚNIE TA KOBIETA MA JUZ 25 LETNI OKRES SKŁADKOWY TYLKO ŻE WYLICZONY W KRUSIE TO WTEDY TEZ MUSZE JĄ ZGŁOSIĆ?
GOPSIARA

Napisano: 20 wrz 2016, 16:49

GOPSIARA pisze:ALE WŁAŚNIE TA KOBIETA MA JUZ 25 LETNI OKRES SKŁADKOWY TYLKO ŻE WYLICZONY W KRUSIE TO WTEDY TEZ MUSZE JĄ ZGŁOSIĆ?

2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.

a ona teraz nie podlega obowiazkowo
+ewa

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x