GOPSIARA pisze:A Z CZEGO TO WYNIKA BO NIGDZIE TEGO NIE MOGĘ ZNALEŹĆ. PYTAM DLATEGO BO AKURAT MAM TAKI PRZYPADEK, ŻE OSOBA MA W KURIE 25 LAT OKRESU SKŁADKOWEGO WIĘC MYŚLAŁAM, ŻE SKŁADKI JUŻ DO ZUSU NIE TRZEBA OPŁACAĆ
chyba z tego:
Art. 6 ust 2a Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne albo specjalny zasiłek opiekuńczy wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych przez okres niezbędny do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego), z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440).
2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta
nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.
a osoba nie podlega nigdzie obowiazkowemu więc płacimy