świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 sie 2017, 14:20

hmmm mam taki dylemat. Osoba jest uprawniona do zasiłku macierzyńskiego z KRUS i złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na to samo dziecko. Niby wszyszystko ok powinnam przyznać, ale ..... mam moralną wątpliwość. Może ktoś z was ma podstawę do odmowy!!!
madzia100
Stażysta
Od: 31 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: ŚR SW FA

Napisano: 24 sie 2017, 18:46

wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu
z dnia 22 września 2016 r.
IV SA/Po 80/16
Pobieranie zasiłku macierzyńskiego a otrzymywanie w tym samym czasie świadczenia pielęgnacyjnego.

Pobieranie zasiłku macierzyńskiego wyklucza otrzymywanie w tym samym okresie czasu świadczenia pielęgnacyjnego z art. 17 ust. 1 u.ś.r. Zasiłek macierzyński jest świadczeniem pieniężnym mającym na celu zapewnienie środków utrzymania w czasie kiedy osoba go otrzymująca nie wykonuje pracy w związku z urodzeniem dziecka i koniecznością opieki nad nim. Zasiłek ten zastępuje dochód z pracy (wynagrodzenie za pracę) mając na względzie to, że osoba taka nie może w tym okresie wykonywać pracy zarobkowej. Jest on świadczeniem okresowym dla osób pozostających w zatrudnieniu (które powrócą do pracy) ale przysługuje także tym osobom, którym umowa o pracę wygasła z dniem urodzenia dziecka.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 sie 2017, 13:07

Pani jest uprawniona do zasiłku macierzyńskiego z KRUS. Oświadczyła że zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym.
madzia100
Stażysta

Napisano: 25 sie 2017, 14:51

nooo zaprzestala...bo urodzila dziecko :) i w zwiazku z tym dostaje zasilek macierzynski - u mnie kobita dostala SP dopiero jak skonczyl sie jej zasilek macierzynski w KRUS...no ale wczesniej nie upierala sie,ze musi dostac SP, wiec nie bylo wniosku i odmowy, wiec nie bylo tez odwolania...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2017, 10:25

a podstawa prawna do odmowy??? a nie powinno byś tak, że u mnie napisze oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gopodarstwie??? tylko, że KRUS poinformował Panią, że im to w niczym nie przeszkadza!!!! Już sama nie wiem co zrobić!!!
madzia100
Stażysta

Napisano: 30 sie 2017, 11:19

Tom Ci podał podstawę do odmowy art.17 ust.1 ustawy brak konieczności rezygnacji lub niepodejmowania zatrudnienia w celu sprawowania opieki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x