Mazurkiewicz z 23 VIII - ulga i gospodarstwo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 sie 2017, 10:16

Na wczorajszym szkoleniu z Bartkiem dowiedzieliśmy się się że ulgę z US z 2016 roku i dochód z gospodarstwa rolnego z 2016 osoba ma nam wykazać na oświadczeniu. art. 23 ust. 4 pkt. 1. Może to być, a nawet powinno, na oświadczeniu o "nieopodatkowanym" ZSR-05. Analogicznie sytuacja wygląda w 500 plus i Funduszu...

Co Wy na to ?
Robicie tak ?
robak
Praktykant
Od: 24 sie 2017, 10:04
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 24 sie 2017, 10:59

a ja na to tak, że tak nie robię
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2017, 11:08

wg. Bartka masz niekompletny wniosek i musisz go uzupełnić (jeśli osoba ma te dochody)
robak
Praktykant

Napisano: 24 sie 2017, 11:12

A wg. Toma osoba składa oświadczenie o wysokości dochodu z gospodarstwa poprzez złożenie oświadczenia o powierzchni ;) Reszta to prosta matematyka :D
Wysokość dochodu z ulgi i z rolnego jako fakt znany organowi z urzędu (na podstawie innych dokumentów) nie wymaga dodatkowego udowadniania/oświadczania.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 sie 2017, 11:13

a skąd macie ulgę od osób które mają tylko gospodarstwo one też taką ulge dostają
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 24 sie 2017, 11:34

tak się trzeba będzie tłumaczyć Tom.
podejrzewam jendak, że żadna kontrola tego nie będzie się czepiać, bo to Ministerstwo zawaliło z wzorami druków lub po prostu nie wzięło tego pod uwagę.

Jedna sprawa która mi umknęła a Bartek mnie "oświecił" to to, że przy BECIKOWYM (do którego od 1 sierpnia stosujemy nowe przepisy - nie ma okresu zasiłkowego - nie jest stosowana zasada utraty dochodu przez 3 m-ce art. 5 ust. 4c )
robak
Praktykant

Napisano: 24 sie 2017, 11:34

a skąd dostają pieniądze z tej ulgi?
popatrz na oświadczenia - tam nigdzie nie ma, że mają to wpisywać.
Bartek ma tendencje do zbytniego pokazywania błędów ministerstwa, które ma tendencje do sklerozy
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2017, 11:36

Nie ma oświadczeń, nie ma druków - nic nie ma.
BIP to nie ustawa ani rozporządzenie. To tylko przykłady oświadczeń i wniosków.
Każdy może zrobić swoje oświadczenia i wnioski.
Oświadczenie o nieopodatkowanym z BIP Ministerstwa jest "skopane"
robak
Praktykant

Napisano: 24 sie 2017, 11:39

nie tylko to, ale przejmować się tym nie mam zamiaru.
Zresztą skopane jest rozporządzenie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2017, 20:40

Tak się zastanawiam ile jeszcze bzdur musi ten pseudoekspert Mazurkiewicz naopowiadać, żebyście w końcu zrozumieli, że on nie ma pojęcia o czymkolwiek już...

Jaki błąd w zakresie braku w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych kwoty tzw. niewykorzystanej ulgi - przecież ten dochód pozyskujemy samodzielnie przez empatie, co jak wół jest napisane w art. 23b ust. 1a ustawy o świadczeniach rodzinnych (taki sam zapis jest w ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci i ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów)? W tym zakresie wnioskodawcy niczego nie musza oświadczać i dlatego nie ma tego w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych. tak samo jak od lat nigdzie nie ma ani zaświadczenia ani oświadczenia o dochodach opodatkowanych - bo pozyskujemy to samodzielnie przez empatie. To sa absolutnie elementarne kwestie których ten pseudoekspert nie zna i bzdury wygaduje na pseudoszkoleniach za które mu jeszcze płacicie.

Dochód z hektarów - kolejna bzdura ze powinien ten dochód podawac wnioskodawca - od nie wiem ilu lat nikt mi nigdy nie podawal dochodu tylko sama wielkość gospodarstwa i z zastosowaniem najprostszej matematyki ustalałam go sama jak ukazywal się wskaźnik dochodu z GUS. Teraz tylko we wzorze oświadczenia w tym zakresie nie ma już nawet miejsca na wyliczanie dochodu przez wnioskodawcę bo i tak nikt tego nie robił, tylko wnioskodawca podaje wielkość gospodarstwa i tyle.

Przestał już przynajmniej bzdury wygadywać ze przez 2 lata będzie jeszcze ważne stare rozporządzenie? Bo jeszcze w lipcu takie bzdury za wasze pieniądze wygadywał mimo ze już dawno na stronie ministerstwa był komunikat ze od 1 sierpnia br. będzie nowe rozporządzenie, bez wzorów wniosków, a wnioski będą na bip ministerstwa.

Opamietajcie się w końcu i przynajmniej te bzdury przestańcie powielac.

Co do rozporządzenia nowego (nowych) to nie bardzo wiem w którym miejscu jest ono "skopane" - śmiało proszę o konkrety bo ja niczego "skopanego" w nich nie widze - praktycznie te same zapisy co w poprzednim za wyjątkiem wzorów wniosków.
Kilka zapisów poprawionych na bardzo dobre, tj.np brak decyzji o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia w fa, brak konieczności występowania do policji co 3 mc jak współmałżonek zaginął, brak zbędnych zapisów o potwierdzaniu kopii, bo jest dobry na to zapis w art. 76a par. 2b kpa., oświadczenia na dowód utraty/uzysku i jeszcze kilka innych ale to już trzeba po prostu raczyc przeczytać zapisy a nie bredzic bez zadnych konkretów ze są złe i nic więcej.

I tak już od lat - co tura szkoleń tego pseudoeksperta to kolejna porcja bzdur, które bezmyślnie sa tu potem powielane. Czy wy już naprawdę nie macie nawet elementarnej wiedzy żeby te bzdury po prostu wyśmiać a nie powielac?
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x