... pisze:od tego roku ojciec nie jest uprawniony poza wyjątkami ( nowe śr ) , ale art. 20 jest przejściowy dla ojców z tamtego roku i oni wyjątkowo mogą
dokładnie ... u mnie jeden już wziął ... tak powiedział ... chyba nie kłamał
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Ja mam taki przypadek
Ojciec pobrał w grudniu 3,500zł ( od grudnia jest właścicielem gospodarstwa rolnego), matka ma rentę rodzinną ( nie jest współwłaścicielem gospodarstwa ) nie może się ubezpieczyć w KRUS bo ma inne ubezpieczenie (renta rodzinna i KRUS jej nie przyjmie) przychodzi do mnie i muszę jej wypłacić. Dziecko urodzone w 2015r. ale i tak ojciec nie może bo matka nie wykorzystała 14 tyg.
Ale czy matka (małżonka rolnika) nie nabędzie prawa do zasiłku macierzyńskiego w KRUS? jeżeli była ubewzpieczona przy mężu?
Mnie w MRPiPS powiedzieli, że jeżeli ojciec wziął w 2015 roku jednorazowo 3500 to matce od stycznia przysługuje 1000 w KRUS a nie żane wyrównanie, chyba, że to 3500 wzięła matka (roliniczka) to wtedy 705
temat się rozwinął ale ciągle nic nie wiadomo ani nic nie możemy zrobić jeśli chodzi o KRUS ja mam dwa przypadki w ciągu ostatnich dwóch dni , gdzie młodzi ludzie przychodzą do mnie po świadczenie rodzicielskie bo pan i pani nie są posiadaczami gops. domowego tylko podlegają ubezpieczeniu jako domownicy także KRUS odsyła do nas!!!dzisiejszy przypadek pan pobrał w Krusie 3500 na dziecko no ale pani nie podlegała w Krusie także zaś KRUS odesłał do nas! i co mam odliczyć im te 3500??? już sama nie wiem ?
zmniejszenie do kwoty 705 dot. tylko zasiłku macierzyńskiego wypłacanego przez KRUS. My wypłacamy świadczenie rodzicielskie i te podlega zmniejszeniu tylko w przypadku pobierania zasiłku dla bezrobotnych.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)