Osoba złożyła wniosek o zasiłek rodzinny. Facet pracuje na comiesięcznych umowach zlecenie więc potraktowałam to jako dochód ciągły. Kobieta jest na macierzyńskim więc u niej nic się nie zmieniło. Dodatkowo ma zasądzone alimenty na dziecko (z poprzedniego związku) od 2013 roku (wyrok z 2014r). Wniosek do komornika złożyła w 2015 roku. Oświadczyła iż w 2014 roku nie otrzymała żadnych alimentów, a komornik odpisał iż egzekucja jest bezskuteczna i prowadzona jest od 2015 roku. Ja według jej oświadczenia nie wliczyłam tych alimentów do dochodu....a chyba powinnam I ma przyznane świadczenia zł za zł.
Jak z tego wybrnąć? wszczęcie i NP?
Umowy comiesięczne zlecenie nie są pracą ciągłą - nie ma z nich uzysku- więc gdy doliczysz alimenty a nie policzysz umów myślę że się zakwalifikują i nie na zł/zł tylko na "normal" więc wszczęcie, przelicz z art.31 i po sprawie.
podpowiedz mi jak wyglada to wszczęcie jestem nowa i mam sytuacje że kobitka koleżance przy przyjmowaniu wniosku na rok 2015/2016 i w trakcie pobierania zr 2014/2015 nie zgosiła ze od 2 ma dochód bo poszła do pracy na to kryterium ma juz przekroczenie i na tamto też teraz ma np jak to ugryżć krok po kroku ze wzorami pism /decyzji błagam pomocy