Dzień dobry, mam pytanie odnośnie nowego programu ze środków Solidarnościowego Funduszu Wsparcia Osób Niepełnosprawnych- Opieka Wytchnieniowa edycja 2019. Czy ktoś wie w jakim to rozdziale mamy księgować?
W projekcie umowy mam napisane,że dofinansowanie z Funduszu Solidarnościowego zostanie przekazane w rozdziale 85326 paragraf 2170. Na wkład własny jeszcze nie mam pomysłu jak to księgować.
Samorządowe jednostki budżetowe nie mają finansowania pozabudżetowego bo to łamie zasady gospodarki budżetowej i metodę "brutto".
Podstawą działalności OPS stanowi uchwała budżetowa a nie załącznik do ustawy budżetowej państwa z planem państwowego funduszu celowego.
A co więcej czytałbym zapis art 10 stanowiącego, że "Do środków przekazanych z Funduszu jednostkom samorządu terytorialnego nie stosuje się art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. z 2018 r. poz. 1530)" ciut inaczej ..... no bo co jest w owym art 8 ustęp 3 ustawy o dochodach, cytuję:
"Dochodami jednostek samorządu terytorialnego mogą być środki z funduszy celowych, pozyskiwane na podstawie odrębnych przepisów."
Podkreślam wyrazy "moga być", a zatem skoro owego przepisu się nie stosuje to stosuje się zasadę z art 3 ustawy o dochodach i te środki są dochodami budżetu.
Przecież zgodnie z ustawą o Solidarnościowym Funduszu Wsparcia Osób Niepełnosprawnych Fundusz jest państwowym funduszem celowym, którego dysponentem jest minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego. Środki Funduszu przeznacza się m.in. na realizację programów rządowych i resortowych, o których mowa w art. 7 ust. 1 i 5, w tym obejmujących realizację zadań własnych jednostek samorządu terytorialnego w zakresie wsparcia osób niepełnosprawnych.
I tu wchodzimy na ustawę o finansach publicznych, która w art 127 ustęp 2 pkt 3 stanowi, że:
"Dotacjami celowymi są także środki przeznaczone na:
3) finansowanie lub dofinansowanie zadań realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego oraz inne podmioty, ze środków przekazywanych przez jednostki, o których mowa w art. 9 pkt 5, 7 i 14;"
...a w art 9 pkt 7 UOFP mowa o państwowych funduszach celowych.
A zatem środki jakie otrzymujecie z funduszu to dotacje celowe z mocy prawa. I chyba macie je na błędnej klasyfikacji.....no nie
Czy już wszystko jasne? .... że znów ktoś przekombinował
a odrębny rachunek bankowy otwieracie i w gminie i w ops? Czy wystarczy tylko w gminie gdzie wpłynie ta dotacja a gmina do ops przekazuje już przecież środki na wydatki więc tylko odrębna ewidencja księgowa na wydatki w ramach tych środków czy jak to będzie u was?
Witam!
mam pytanie odnośnie przekazania zadania przez Gminę do OPS
zarządzeniem Wójt przekazał zadanie do realizacji? czy uchwałą? czy jeszcze inaczej?
u mnie gmina założyła odrębny rachunek bankowy do tych środków i skarbnik kazał też nam czyli opsowi tez założyć odrębny rachunek na który przekaże nam środki i z tego konta będziemy robić wydatki w ramach tego programu. Nie wiem tylko w jakim rozdziale to wprowadzić do budżetu. Myślę nad 85228 albo 85295. Jak wy myślicie
wiecie już coś więcej w temacie tej opieki? Do jakiego rozdziału to wprowadzacie ja myślę, że najlepszy będzie 85295. I skarbnik każe założyć osobny rachunek bankowy w gminie na otrzymane środki i w ops do wydatków.