w wyroku dłuznika reprezentuje kurator a przyznanie FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 mar 2020, 13:03

Witam
Mam pierwszy taki przypadek kobieta złożyła mi wniosek o FA a dłużnika na wyroku reprezentował kurator ( z informacji uzyskanych od wnioskodawczyni ojciec dziecka siedzi gdzieś za granicą i nikt nie wie gdzie - więc miał kuratora na rozprawie) Kobieta otrzymała wyrok z dnia 27 listopad 2019r i zostały zasądzone alimenty na dziecko od dnia 30 maja 2019 po 700 zł/ mies ma również wszczętą egzekucję u komornika i ma zaświadczenie o bezskutecznośći i należność na rzecz wierzyciela - kwota 7000 zł. Tylko mam pytanie ona się kwalifikuje tylko dłużnik na zaświadczeniu ma adres również z mojej miejscowości także była bym OWW iOWD tylko jak ja mam zająć się dłużnikiem jak jego tutaj nie ma. Proszę o pomoc Czy mogę przyznać kobiecie fundusz alimentacyjny? a jeśli tak to CZy potem pisać do dłuznika na adres który podaje komornik na zaświadczeniu ? Pozdrawiam
Betinka_
Stażysta
Od: 06 gru 2018, 12:02
Zajmuję się: Fundusz Alimentacyjny

Napisano: 23 mar 2020, 15:12

Wskaż mi podstawę prawną na podstawie której chcesz odmówić przyznania funduszu alimentacyjny? Komornik wskazuje taki adres, więc podejmujesz działania zgodnie z zaświadczeniem o bezskuteczności.
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16
Zajmuję się: FA

Napisano: 25 mar 2020, 13:42

Witam
No w sumie masz racje nie mam artykułu, który odmawia przyznania FA
Dzięki za informacje.
Betinka_
Stażysta
Od: 06 gru 2018, 12:02
Zajmuję się: Fundusz Alimentacyjny

Napisano: 31 mar 2020, 14:54

przyznajesz świadczenia z fa i dalej robisz postępowanie z dłużnikiem, skoro adres jest ustalony w twojej gminie. Jeżeli stwierdzisz, że dłużnik przebywa poza twoim terenem to informujesz o tym komornika :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x