walka

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Marcin

Re: walka

Post autor: ~Marcin »

Witam. Adamie zgadzam się z większością Twoich opinii. Jednak nie do końca napisałeś o znaczeniu dyrektora w konstrukcji budżetu. Dyrektor każdej JST jest zobowiązany opracować budżet w oparciu o uchwałę zarządu powiatu i to ona określa wskaźniki oraz zasady podziału środków budżetowych zgodnie z klasyfikacją w paragrafach. Najlepszy dyrektor nie może samodzielnie podjąć decyzji o daniu podwyżek jeżeli nie ma na to środków. Dla przykładu: w obecnym roku w moim powiecie brak zgody na zwiększenie wynagrodzeń oraz zlikwidowano fundusz nagród, którego wysokość jest naliczana na zasadach określownych w przepisach. Zarząd prawdopodobnie podejmnie dedcyzję o jego reaktywacji po warunkiem,l że znajdą się na to środki w budżecie powiatu. Również uważam, że pogłebianie podziału pomiędzy pracownikami do niczego nie prowadzi. Nie można mieć pretensji do garbatego, że ma proste dzieci. Podobnie do KN. Analizując na bieżąco propozycje nowych przepisów stwierdzam, że kwestia KN jest przesądzona. Chciałbym tylko aby jej likwidacja była z korzyścią dla całego środowiska. Mam nadzieję, że amiany pozwolą na ujednolicenie standardów i norm pracy. Dotycz to jednak głownie wysokości wynagrodzenia. Zarobki, które prpoponuję moim pracownikom są niskie. Psychologa szukam od 1,5 roku. Wynagrodzenie na poziomie 4000 brutto jest moim zdaniem nioe marzenim lecz słusznym postulatem. Uważam, że podział środowiska do nieczego nie prowadzi. Jestem przekonany, że istniej możliwość kompromisu. Nie jest to zadanie łatwe. Jednak możliwe. Tylko solidarność grupy zawodowej gwarantuje jej zrozumienie wśród organó prowadzących. Kończąc stwierdzam, że tak naprawdę pomoc społeczna w zakresie opieki nad dzieckiem jest dla powiatów (zadanie własne) traktowana jako piate koło u wozu. Łatwiej wygrywa się wybory budując drogfi i chodniki. To wyborcy widzą a bidule są mało znaczące. Pozdrawiam serdecznie
~Spartan

Post autor: ~Spartan »

Dyrektorze Tomaszu jestem starszym wychowawcą i zarabiam 1300netto pytam pana zatem ile zarabia nauczyciel dyplomowany czyżby tyle samo? Jak udowodnie, że u nas w placówce nauczyciel dyplomowany zarabia dokładnie ponad 1000zł więcej ode mnie to pan zwróci mi różnice?
~grześ

Post autor: ~grześ »

Spartan ja jestem nauczycielem dyplomowanym. Zarabiam 2800 zł miesięcznie... i współczuje Wam wszystkim. Naprawde szczerze.... Ustawa, która wejdzie w życie niebawem z całą pewnością zabierze nam karte nauczyciela. Niestety Wam RZĄD ani OP nie podwyższą pensji!!! Zamiast kłócić się między sobą powinniśmy walczyć współnie o godne dla Was zarobki /KN póki co je ma/ i poszanowanie naszego dobrego imienia /bo zdaje się nagonka w środkach msowego przekazu temu nie sprzyja/...
~otoja

Post autor: ~otoja »

monia ja też jestem wychowawcą z KP pracującym w domu dziecka na podkarpaciu. Jeżeli możesz napisz mi coś więcej na temat pisma które macie w kwestii walki o godne zarobki.
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

Witam. Przeczytałam od samego początku wszystkie posty i przyszło mi do głowy, że mając tak trudną pracę sami jeszcze sobie ja utrudniamy poprzez wzajemne niechęci. Popieram całkowicie Ewę, problem tkwi w społecznym podejsciu do domów dziecka. Jesteśmy spostrzegani w zasadzie jako grupa zawodowa niepotrzebna/ dzięki też Towarzystwu Nasz dom/ i najlepiej domy dziecka zlikwidowac bo rodziny zastępcze i rodzinne domy dziecka robią cuda. Jest to nieprawda. Dzieci które trafiają do nas z rodzin zastępczych to jest tragedia!! Pracuję prawie 18 lat jako wychowawca i cały czas zastanawiam sie jak przekonać ludzi ,że nasza praca jest bardzo ważna, ze właśnie powinno się inwestować w placówki opiekuńczo-wychowawcze a nie potem w kolejnych klientów ośrodków społecznych. To właśnie domy dziecka powinny być szansą na lepsze zycie dla dzieciakow, a nie polem bitwy pomiędzy pracownikami. Właściwie to domy dziecka powinny być oczkiem w głowie państwa , inwestować w dzieci to stworzyc godne społeczeństwo. I myślę ,że z szacunku do siebie powinniśmy o to walczyć. Niestety prawdą jest też to ,że ci starsi nauczyciele mają finansowy komfort pracy i pracuja dwa razy efektowniej i z wielkim poświęceniem niż młodsi ,którzy zachaczą sie na rok lub dwa i nie wiążą ani z dziećmi ani z pracą żadnych planów.
ania
~monia

Post autor: ~monia »

otoja ! podaj adres meilowy to wyślę Ci na skrzynkę i opiszę co i jak! pozdrawiam!
~ewka

Post autor: ~ewka »

monia, ja też bardzo , bardzo proszę. [email protected]
~otoja

Post autor: ~otoja »

monia oto adres, na który proszę abyś to przesłała: [email protected] Pozdrawiam :)
~Maggie

Post autor: ~Maggie »

monia, ja też chciałabym się dołączyć, jeśli znajdziesz chwilę to i ja poproszę na adres: [email protected]
~Magda

Post autor: ~Magda »

U mnie w placówce nauczyciel dyplomowany dostaje 2800 zl na rękę,w tym dodatek trudnosciowy 400 zl,urlop 35 dni,w tyg pracuje 26 godzin.I moze isc na urlop dla tzw.poratowania zdrowia np.na rok otrzymujac pensję.
A mlodzi wychowawcy???40 godz,26 dni urlopu,zero dodatku trudnosciowego,starszy wychowawca 1600 zl.
Fajnie co??Ktoś z KN idzie do domu po 3godz pracy naprzyklad( a jak narzeka ,że zmęczony!!!!)a Ci z KP zostają jeszcze na 5 godzin.
I kto tu się dziwi,ze frustracja narasta???Czas zrobić z tym definitywny porządek.
Jak tym z KN zabiorą przywileje to dopiero okaże się kto z nich nie pracuje tu ze względu na wygody.
Nie wiem kiedy wejdzie w zycie nowa ustawa o wsparciu rodziny i pieczy zastępczej ale u mnie w placówce już Ci z KN wpadli w panikę,że stracą przywileje.Niestety chyba ta ustawa ze względu na brak pieniędzy nie prędko wejdzie a i zmienią ją z 10 razy.
ODPOWIEDZ