Walka z oszustami (wiatrakami?) pomóżcie. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 sie 2014, 14:57

Witam.
Mam jedną osobę, która kłamie, że nikt z jej rodziny nie ma dochodów.
Jego konkubina pracuje za granicą, a on ma zarówno motocykl jak i samochód oraz dorabia bez umowy jako kierowca (wiem to od jego sąsiadów, a dużą wpłatę na konto widział nawet jeden z pracowników Ośrodka)
Podpowiedzcie proszę jak mogę go przystopować, aby nie dostał dodatku mieszkaniowego.
Wszczęcie postępowania i wywiad środowiskowy oboje napiszą nieprawdziwe oświadczenia majątkowe, nie wykażą samochodu, ani dochodu z pracy. Jak mogę sprawdzić poprawność ?
Co mogę zrobić, aby chociaż trochę im utrudnić te oszustwa?
Podpowiedzcie proszę, bo to nie są ludzie, którzy zasługują na dodatek mieszkaniowy.
Z góry dziękuję za pomoc.
nowy19

Napisano: 26 sie 2014, 12:12

Zdarzyło mi się występować do Wydziału Komunikacji w Starostwie Powiatowym z zapytaniem o rejestrację pojazdu, bo tez miałam taką sytuację. Odpisali. Gość miał zarejestrowany na siebie samochód do którego się nie przyznawał.
AnnM

Napisano: 26 sie 2014, 14:10

Niezły pomysł.
Ja zaś dam kolejne:
- spróbować wybadać nieruchomości (to wydaje się proste, bo na ogół gmina zajmuje się też podatkami !!!)
- porozmawiać w OPSie
- może zapytać w sąsiednich gminach (np. o nieruchomości, podatki, dodatki itd.)
- na wywiadzie sprawdzić ile wody, prądu, gazu itd. zużywają i skąd na to pieniądze ( :shock: )
Jednocześnie koniecznie zażądać oświadczeń majątkowych, przy czym wyraźnie wspomnieć o takim zamiarze już przy umawianiu wywiadu i że uniknięcie wywiadu będzie rozumiane jako odmowa oświadczenia :!: . Po ewentualnym otrzymaniu kompletu oświadczeń trzeba dokładnie je przeanalizować, porównać z innym danymi, a w razie podejrzeń
- skierować sprawę do prokuratora do zbadania.
- w ostateczności odmowa pod byle pretekstem.
Śmiało. Jeśli przegra się (w SKO czy gdzie indziej), to wygra się szansę, że to ostatni dodatek tej serii.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 15:28

Dziękuję za podpowiedzi.
nowy19

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x