WAPLEWO
Re: WAPLEWO
Etatysto, szkoda że w tych luźnych rozmowach nie uczestniczyłeś. Co do deklaracji Pani Kochan – jest pusta i bez realnego pokrycia, zwróci uwagę co zrobiono ze środowiskiem ośrodków adopcyjnych, które miały bardzo silna reprezentacje .
A filozoficzne rozprawy z wirtualnej rzeczywistości, bez spotkań w realu co miało miejsce w Waplewie, pozostają tylko wirtualna rzeczywistością w której niestety tkwisz.
Widząc twoją aktywność na forum, tym bardziej dla mnie jest niezrozumiałe, że odpuszczasz takie konferencje
A filozoficzne rozprawy z wirtualnej rzeczywistości, bez spotkań w realu co miało miejsce w Waplewie, pozostają tylko wirtualna rzeczywistością w której niestety tkwisz.
Widząc twoją aktywność na forum, tym bardziej dla mnie jest niezrozumiałe, że odpuszczasz takie konferencje
Zapis dokładny ma Marcin, ale chodziło o to, że w placówkach 14 osobowych jeden wychowawca, a w tych do 30 tak jak do tej pory do 10.
Witam. Zanim odpowiedzi dla Fasolki kilka informacji ogólnych. W trakcie panelu dotyczącego propozycji zmian ustawy i rozporządzeń ze strony ośrodków adpocyjnych została zgłoszona jedna propozycja - wydłużenie okresu zgłaszania dzieci do banku adopcyjnego z 14 do 30 dni. Z naszej strony - placówek kilkanaście propozycji o nich szerzej dalej. Pytanie jak do tego doszło? Po prostu w trakcie prac sejmowych ośrdoki adpocyjne były silnie reprezentowane i stanowiły monolit. Placówki i to podkreślam z całą siłą to My kujawsko - pomorskie i kilka osób z Wawy i okolic. Wniosek jeden. Jeżeli zamierzamy coś zrobić to w końcu się zrzeszmy i działajmy wspólnie. Nie uważam, że nasze propozycje są najsłuszniejsze jednak innych środowisko nie zgłasza. Fasolko nie padły żadne propozycje co do rozliczania rodzin zastępczych.
Zastała przekazana informacja w formie postulatu zmian rozporządzenia w zakresie określenia liczby dzieci pod opieką wychowawcy w następujący sposób: w placówkach 30 osobowych pod opieką wychowawcy pozostaje do 10 a w 14 osobowych może pozostawać do 14. Obawiam się, że to nie przejdzie gdyż z zapisami rozporzadzenia z grudnia pod opieką pozostaje do 14 czyli także może być i 10.
Sprawa KN zaskoczyła wszystkich. Jak pisał Wojtek powyżej paseł Kochan na moje pytanie o techniczne aspekty zdjęcia karty przekazała informację, że możliwe jest przyznanie odpraw dla osób z KN. Jednocześnie przedstawiciele ministerstwa poprosili o zapyatnia w tej sprawie w formie pisemnej lub e-mail. Wiem, że ta wypowiedź pani poseł przekłąda się na rozbudzenie entuzjazmu KN i rozgoryczenie KP. Piszę jak jest. Nam przychodzi zmierzyć się z skutlami tej wypowiedzi. Znaczące jest również to, że po tej wypowiedzi głos zabrała przedstawicielka ośrodków adopcyjnych i zapowiedziała, że wprowadzenie odpraw dla wychowawców z placówek będzie skutkowało pozwami do sądów pracy pracowników ich ośrodków, którzy przeszli pod kp w tym roku.
Do komentarzy malkontentów, że nic się nie uda - dzięki tego naszemu środowisku potrzeba. Tych co zamierzają coś nadal zrobić a jest jeszcze czas, nowleizacja ustawy na wiosną 2013, zaproszenie do wspólpracy nadale otwarte. Ośrodki adpocyjne potrafiły to i my możemy pokazać na co nas stać. Pozdrawiam.
Zastała przekazana informacja w formie postulatu zmian rozporządzenia w zakresie określenia liczby dzieci pod opieką wychowawcy w następujący sposób: w placówkach 30 osobowych pod opieką wychowawcy pozostaje do 10 a w 14 osobowych może pozostawać do 14. Obawiam się, że to nie przejdzie gdyż z zapisami rozporzadzenia z grudnia pod opieką pozostaje do 14 czyli także może być i 10.
Sprawa KN zaskoczyła wszystkich. Jak pisał Wojtek powyżej paseł Kochan na moje pytanie o techniczne aspekty zdjęcia karty przekazała informację, że możliwe jest przyznanie odpraw dla osób z KN. Jednocześnie przedstawiciele ministerstwa poprosili o zapyatnia w tej sprawie w formie pisemnej lub e-mail. Wiem, że ta wypowiedź pani poseł przekłąda się na rozbudzenie entuzjazmu KN i rozgoryczenie KP. Piszę jak jest. Nam przychodzi zmierzyć się z skutlami tej wypowiedzi. Znaczące jest również to, że po tej wypowiedzi głos zabrała przedstawicielka ośrodków adopcyjnych i zapowiedziała, że wprowadzenie odpraw dla wychowawców z placówek będzie skutkowało pozwami do sądów pracy pracowników ich ośrodków, którzy przeszli pod kp w tym roku.
Do komentarzy malkontentów, że nic się nie uda - dzięki tego naszemu środowisku potrzeba. Tych co zamierzają coś nadal zrobić a jest jeszcze czas, nowleizacja ustawy na wiosną 2013, zaproszenie do wspólpracy nadale otwarte. Ośrodki adpocyjne potrafiły to i my możemy pokazać na co nas stać. Pozdrawiam.
dzięki Marcin .ale mam takie wrażenie ze to jest niesprawiedliwe dla tych z 14 osobowych ale może się mylę. ale jakby był zapis do 10 jest bezpiecznie wtedy -Poniewież jak będzie do 14 istnieje ryzyko ze w większości powiatach będą z tego korzystać. a tak na marginesie : wyjaśnił ktoś w Waplewie czemu było na początku 7 , teraz 10,a chcą 14 - oczywiście pomijając ekonomie? No i szkoda ze nie ma jakiś decyzji o rz o ich rozliczaniu.
Co do Twojego pytania o 7, 10, 14 to nikt tego nie wyjaśniał. Zgadzam się, że byłoby bezpieczniej jednak same placówki 14 osobowe tego nie chciały. Wierz mi, że w małym domku łatwiej ogarnąć 14 niż 10 w dużym domu. Z tego co rozmawiałem z ludźmi z 14 to w godzinach popołudniowych i tak pracuje 2 ludzi. Sporadyczne są przypadki kiedy jest jedna osoba. Jeżeli w sprawach społecznych zwycięży ekonomia i to ta najbardziej sztywna to grupy będą 14 osobowe a przypadki Pucka będą normą. Wierzę, że samorządowy nie są samobójcami i nie podejmą tak drastycznych środków. To co mamy obecnie jest jak najbardziej odpowiednie. Pozdrawiam.
A czy mówili coś że w placówce 14 osobowej jest koniecznośc zatrudnienia pedagoga i psychologa,pracownika socjalnego??Jak to wygląda???Czy tam mają byc tylko wychowawcy???
konkrety sa potrzebne jeszcze w ilosci stałych godz etatowych.,bo dyrektorzy nie płaca ani nie daja wolnego po przekroczeniu magicznych 40h,nie ma w tej kwestii na nich bata
kp wśród nas dyrektorów obecnych w Waplewie tylko w jedyn przypadku wychwoawcy pracują 40 godzin z dzieckiem w pozostałych przypadakch czas pracy z dzieckiem w grupie wynosi 32 do 36 godzin. Niemniej postulowaliśmy o uregulowanie tej sprawy. Trudno to będzie zrobić gdyż potrzeby są bardzo różne w każdej z placówek. U mnie 4 godziny na pracę na rzecz dziecka w zupełności wystarczają.
U mnie 4 godziny na pracę na rzecz dziecka w zupełności wystarczają. Marcin jest to Twoje zdanie, czy zdanie wychowawców?
Oprócz WAPLEWO - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
zarobki prowadzących rodzinne domy dziecka
DIAGNOZA
Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
przeniesienie dziecka do placówki innego typu
znowu podwyżki!
Renta wychowanka
podpowiedzcie:)
pytanka
tvn uwaga -nieco odpuszcza
tvn uwaga -nieco odpuszcza
zarobki dyrektorów placówek
Zajęcia wyrównawcze dla wychowanków