warunkowe decyzje - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 paź 2014, 14:57

Czy przy wydawaniu decyzji na nowy okres zasiłkowy żądacie dostarczenia na podst. art 162 KPA zaświadczeń ze szkół ponadgimnazjalnych oraz internatów do 15 września 2015 warunkiem uchylenia dodatków bądź zasiłku,( przejąłem ŚR po koleżance która wstawiała taki warunek do decyzji w poprzednim okresie zasiłkowym, lecz wydaję mi się to działanie bezprawne bo nigdzie nie ma tego zapisu w ustawie) czy po prostu bazujecie na oświadczeniu cz. IV-VI z wniosku o ZR przyjmujecie zaświadczenia lub oświadczenia na nowy okres zasiłkowy i ewentualnie żądacie zwrotu gdy ktoś nauki nie rozpoczął?
tom12

Napisano: 06 paź 2014, 15:14

Przyznajemy warunkowo na post. art. 162 na dojazdy i rodzinne (jeżeli pełnoletnie jest dziecko) pod warunkiem dostarczenia oświadczenia lub zaśw. szkoły o kontynuowaniu nauki w terminie do 10 wrzesnia
Ilona*

Napisano: 06 paź 2014, 15:28

na ten temat była już burzliwa dyskusja na forum , przeciwnicy zaświadczeń mówili, że przecież wnioskodawca wypełnia w wniosku oświadczenie (część IV) i to na wnioskodawcy ciąży obowiązek "dowodowy" na wypadek zaprzestania nauki, praktycy wolą zaświadczenia bo nie nadanie art 162 skutkuje później dużą ilością zwrotów itp. a poza tym art 162 kpa mówi o wygaśnięciu decyzji z uwagi na nie dopełnienie obowiązku przez stronę.... wygaśnięciu decyzji a nie punktu decyzji....

ps. bądź co bądź ja daję warunek na nowy okres......
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 06 paź 2014, 15:45

Nie ma podstawy prawnej na warunkowe decyzje.
Ilona* pisze:Przyznajemy warunkowo na post. art. 162 na dojazdy i rodzinne (jeżeli pełnoletnie jest dziecko) pod warunkiem dostarczenia oświadczenia lub zaśw. szkoły
Oświadczenie masz we wniosku, więc nie wiem po co wymagasz doniesienia tego drugi raz?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 21:07

była burzliwa dyskusja, którą przegapiłem.. miałem teraz kontrolę i tak i tak jest dobrze... byle by kontrolować temat.. tj. bez warunku wszczynamy post. i wzywamy stronę.. nie doniesie uchyelnie...

ale chyba obie strony mają rację
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 7:18

Rajski pisze:i tak i tak jest dobrze...
Bzdura. Tzn. oczywiście - żaden kontrolujący nie zarzuci Ci posiadania w aktach zaświadczeń ze szkoły.
Rajski pisze:byle by kontrolować temat..
Bzdura. Nie ma podstaw. Obowiązek informowania o zmianie spoczywa na stronie. Kontrolujesz każde oświadczenie o dochodach? Każde oświadczenie o wychowawczym?
Rajski pisze:tj. bez warunku wszczynamy post. i wzywamy stronę..
Brak podstaw.
Rajski pisze:nie doniesie uchyelnie...
Brak podstaw, jeśli wypełniła oświadczenie we wniosku. Przy tym nawet wszczynając i wzywając, nie masz prawa żądać zaświadczenia - strona może napisać oświadczenie. A jedno już podpisała wypełniając wniosek, czyli żądasz dokumentu który już masz - art. 220 §1 KPA się kłania. Nie możesz więc w tym wypadku niczego żądać, tzn. zgodnie z prawem nie możesz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x