Witam. Chciałbym poznać wasze opinie czy wysyłacie do wnioskodawcy zawiadomienie o decyzji odmownej zgodnie z nowymi przepisami KPA z 2017 r? Na szkoleniu mi powiedziano, że powinno wysłać się takowe zawiadomienie, natomiast ja ciągle myślę, że to bez sensu, bo i tak ten wnioskodawca nic nie może na dobrą sprawę zmienić aby dostać decyzję pozytywną. Jak jest u was?
Nic nie wysyłam i nie mam takiego obowiązku. Człowiek składając wniosek liczy się z tym, że może być decyzja odmowna. Inna sprawa, jeśli w trakcie rozpatrywania wniosku wnosiłeś do innych instytucji o przesłanie dokumentów. Wtedy musisz stronę zawiadomić, aby zapoznała się z materiałem dowodowym. W przeciwnym razie wie, jakie dokumenty dołączyła podczas składania wniosku i nie ma sensu o czymś takim zawiadamiać.
Ja niestety (po nowelizacji i szkoleniach) wysyłam takie informacje. Także inne wydziały u mnie tak robią. Tylko w przypadku gdy przewidywana jest decyzja odmowna. Wysyłam takie pisma aby podczas ewentualnego odwołania, w SKO nie zarzucili mi niedopełnienie art. 10 § 1 kpa. Niektórzy nie wnoszą uwag do dokumentów a niektórzy wnoszą swoje uwagi. Umieszczam to później w decyzji. Roboty na pewno jest z tym więcej.