Wasze propozycje działań legislacyjnych zmieniających - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 19 sty 2018, 12:31

Anka25 pisze:nie tylko samotne, ale rodziny 2 + 1 gdzie oboje rodzice pracują za minimalne wynagrodzenie lub jedno pracuje ale dochodzi gospodarstwo również nie dostają świadczeń.

jak dla mnie podwyższyć kryterium a zrezygnować ze świadczeń bez dochodu. Bo sporo osób, przynajmniej w mojej gminie, które pobiera 500 tylko na jedno dziecko bez dochodu nawet nie zauważa, że to na konto wpływa, bo "to taka mała suma"
Więc po co takim osobom świadczenie?
No jak im zabierzesz 500+ to się nagle okaże, że to jest oooogromna suma ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 19 sty 2018, 12:35

a jej odebranie zagraża godnej egzystencji :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 sty 2018, 13:45

Tom. pisze:skoro ma wspierać dzietność to ograniczyć uprawnienia do kobiet przed menopauzą ;)
A tym młodszym, jak w ciągu 3 lat pobierania nie dołożą nowego obywatela to NP :D

i to jest słuszna słuszność! :D
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 7:54
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR

Napisano: 20 sty 2018, 15:07

wyeliminować dochód uzyskany i utracony i liczyć na 12 oraz przyspieszyć ogłoszenie przez GUS dochodu z pola
ada!!
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 9:10
Zajmuję się: SR FA

Napisano: 01 lut 2018, 18:06

Przede wszystkim zmiana terminu składania wniosków. Nie tylko nauczycielom należą się wakacje...
Catherine
Stażysta
Od: 02 sie 2016, 10:33
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2018, 11:55

1.Dochód z 3 ostatnich miesięcy jak przy dodatku mieszkaniowym, likwidacja utraty i uzysku. Ta biurokracja to istny koszmar.
2. Dopisanie artykułu, który umożliwi zawieszenie wypłaty świadczeń do czasu ustalenia czy zachodzi koordynacja.
3. Likwidacja okresu zasiłkowego, przyznawać na rok niezależnie od tego kiedy zostanie złożony wniosek, lub na pół roku jak w dodatkach mieszkaniowych. Uniknęlibyśmy spiętrzenia pracy w okresie letnim.
4. Uregulowanie sytuacji rodzin łączonych. Obecnie 2 wnioski, każde z dzieci osobno, moje - twoje. Przepis pozwalający stronie wnioskować na wszystkie dzieci wspólnie wychowywane.
4poryroku
Praktykant
Od: 07 lut 2018, 11:30
Zajmuję się: Św.rodz. sw.wych

Napisano: 07 lut 2018, 14:20

Ja osobiście uważam, że powinien istnieć zapis, że osoba bezrobotna powinna być zarejestrowana w Urzędzie Pracy, bo mamy wiele przypadków gdzie mąż od x lat nie pracuje, a nawet obydwoje nie pracują i widać dobrze im z tym, bo nawet w urzędzie pracy się nie rejestrują, niech 500 na pierwsze będzie dla tych co na prawdę mają niskie dochody, a nie dla tych co pracują na czarno.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 07 lut 2018, 15:44

4poryroku pisze:1.Dochód z 3 ostatnich miesięcy jak przy dodatku mieszkaniowym, likwidacja utraty i uzysku. Ta biurokracja to istny koszmar.
2. Dopisanie artykułu, który umożliwi zawieszenie wypłaty świadczeń do czasu ustalenia czy zachodzi koordynacja.
3. Likwidacja okresu zasiłkowego, przyznawać na rok niezależnie od tego kiedy zostanie złożony wniosek, lub na pół roku jak w dodatkach mieszkaniowych. Uniknęlibyśmy spiętrzenia pracy w okresie letnim.
4. Uregulowanie sytuacji rodzin łączonych. Obecnie 2 wnioski, każde z dzieci osobno, moje - twoje. Przepis pozwalający stronie wnioskować na wszystkie dzieci wspólnie wychowywane.
zgadzam się ...
- to że istnieje "okres zasiłkowy" komplikuje mocno pracę w okresie intensywnego przyjmowania wniosków, powstaje problem z organizacją pracy a i dla wnioskodawców też kłopot ... po co mają czekać w długich kolejkach :(
- likwidacja dochodu utraconego i uzyskanego - ludzie często zmieniają prace, podejmują dodatkowe, powoduje to ciągłe przeliczanie analizowanie co kilka miesięcy
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 08 lut 2018, 10:09

Zdecydowanie dochód utracony i uzyskany do likwidacji! Zamiast tego wprowadzić kryterium powyżej którego świadczenia nie przysługują, wtedy weryfikujemy wszystkich (bez utrat i uzysków nie jest to duży problem).
Qcyk
Stażysta
Od: 14 lip 2017, 11:39
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 08 lut 2018, 13:09

Catherine pisze:Przede wszystkim zmiana terminu składania wniosków. Nie tylko nauczycielom należą się wakacje...
Wpisujcie to proszę, może ( jestem optymistką)zmienią te irytujące terminy
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x