Wątliwości i niepewności przy wydaniu decyzji o świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 cze 2021, 9:54

Kobieta przez kilka lat pobierała SZO na siostrę (nie u nas). Od czerwca na prośbę owej Pani ops uchylił decyzję przyznającą SZO. Od czerwca babka złożyła u nas wniosek o ŚP na siostrę. Ojciec ma znaczny stopień, matka nie żyje. Orzeczenie o znacznym stopniu jest na stałe, niepełnosprawność - nie da się ustalić od kiedy. Mam jednak wcześniejsze orzeczenie z informacją, że niepełnosprawność powstała przez 16-tym rokiem życia. Moim zdaniem można świadczenie pielęgnacyjne siostrze przyznać. Problem w tym ,że kobieta ma już 58 lat. Za moment nabędzie praw emerytalnych.
1.Czy powinnam wydać decyzję na stałe czy do ukończenia przez nią 60 r.ż gdy nabędzie praw emerytalnych?
2. Nie wystąpiłam jeszcze do ZUS o ustalenie składek, nie wiem zatem dokładnie ile ma lat opłaconych składek. Będzie jej brakowało do niezbędnego okresy 20 lat. Czy jak skończy 60 lat i będzie nadal chciała pobierać śp (zrezygnuje z emerytury) powinnam nadal opłacać jej składki społeczne jeśli nie będzie miała 20 lat ubezpieczenia aż do uzyskania niezbędnego okresu ubezpieczenia 20 lat?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 14 cze 2021, 10:48

Jak ZUS wyda kobiecie decyzję orzekając o przyznaniu prawa do emerytury to ona ma obowiązek bezzwłocznie powiadomić OPS o zaistniałej sytuacji, mogącej mieć wpływ na prawo do pobierania ŚP, aby nie wystąpił problem z NPŚ.
Który z przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych mówi o tym, że prawo do świadczenia ustala się dla wnioskodawcy do ukończenia 60 roku życia ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 14 cze 2021, 11:16

Ustawa nic nie mówi, żeby przyznawać do 60 roku życia. Prawo ustala się na czas nieokreślony albo do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności orzeczenia. I obawiam się, że na moment mogą być nienależnie pobrane....
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 14 cze 2021, 15:27

Zacznijmy od tego, że nikt nie dostaje emerytury z dniem ukończenia wieku emerytalnego. Kobieta może sobie chcieć pobierać ŚP i w ogóle nie złoży wniosku na emeryturę przez najbliższe 10 lat - bo ma takie prawo.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x