Kobieta przez kilka lat pobierała SZO na siostrę (nie u nas). Od czerwca na prośbę owej Pani ops uchylił decyzję przyznającą SZO. Od czerwca babka złożyła u nas wniosek o ŚP na siostrę. Ojciec ma znaczny stopień, matka nie żyje. Orzeczenie o znacznym stopniu jest na stałe, niepełnosprawność - nie da się ustalić od kiedy. Mam jednak wcześniejsze orzeczenie z informacją, że niepełnosprawność powstała przez 16-tym rokiem życia. Moim zdaniem można świadczenie pielęgnacyjne siostrze przyznać. Problem w tym ,że kobieta ma już 58 lat. Za moment nabędzie praw emerytalnych.
1.Czy powinnam wydać decyzję na stałe czy do ukończenia przez nią 60 r.ż gdy nabędzie praw emerytalnych?
2. Nie wystąpiłam jeszcze do ZUS o ustalenie składek, nie wiem zatem dokładnie ile ma lat opłaconych składek. Będzie jej brakowało do niezbędnego okresy 20 lat. Czy jak skończy 60 lat i będzie nadal chciała pobierać śp (zrezygnuje z emerytury) powinnam nadal opłacać jej składki społeczne jeśli nie będzie miała 20 lat ubezpieczenia aż do uzyskania niezbędnego okresu ubezpieczenia 20 lat?