Czy w związku z wejściem w życie dnia 3 sierpnia ustawy z dnia 24 lipca 2024 r.o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych Poz. 1165, którą wydłuża się ważność orzeczeń do 6 miesięcy pod warunkiem złożenia wniosku o wydanie orzeczeń w PCPR zmieniacie już decyzje dot. zasiłków pielęgnacyjnych?
A co z dziećmi które ukończyły 16 lat np. w lipcu. Czy przedłużamy tylko do września i koniec. Czy jeżeli do ukończenia 16 roku życia złoży wniosek o orzeczenie przedłużamy dalej ?
Ważność orzeczeń jest przedłużona, jeżeli zostanie złożony wniosek przed upływem ważności orzeczenia. Przedłużona do dnia określonego w zaświadczeniu PZOON, nie dłużej jednak do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia. Ale czy to dla nas automatycznie oznacza, że mamy przedłużać decyzje? W ustawie o świadczeniach rodzinnych nie uległ zmianie art. 24 ust. 4 - "do ostatniego dnia ważności orzeczenia". Poprzednio - w ustawie z 19 grudnia 2023 r. wprost było napisane, że przedłużać.
Myślę, że na wniosek strony (jeśli będzie miała odpowiednie zaświadczenie)można zmienić decyzję przedłużając prawo do odpowiedniego zasiłku, dodatku czy świadczenia. Jeśli przyjdzie z tym zaświadczeniem już po wygaśnięciu decyzji to moim zdaniem nowy wniosek i nowa decyzja w sprawie.
dziś dostałam zaświadczenie z PZdsOoN potwierdzające złożenie wniosku i określające termin ważności dotychczasowego orzeczenia. I teraz nie wiem, czy już zmieniać decyzję do 31.03.2025r., czy czekać skoro strona miała wydaną decyzję zmieniającą do 30.09.2024r?
moim zdaniem jeśli strona doniesie zaświadczenie z powiatu o złożonym wniosku na komisję to możemy zmienić decyzję w części dotyczącej okresu na jaki przyznaliśmy świadczenia związane z niepełnosprawnością - zgodnie z 6bb nowej ustawy. Nie myślę przyjmować na to nowych wniosków - orzeczenie "zachowuje ważność do..."
Podstawowe pytanie z urzędu czy na wniosek ?
Na wniosek logiczne, że dopiero po dostarczeniu zaświadczenia i wniosku (lub prośby o przedłużenie jeśli decyzja obowiązuje).
Z urzędu znów pytanie. Wszczynać wszystkim, wzywać o zaświadczenie, a w przypadku braku umarzać ?
Ustawodawca przedłużenia orzeczeń wpisał na stałe do ustawy nie regulując sposobów postępowania w sprawach dla których orzeczenia są istotne.
Owe zaświadczenie z PFRON nie jest nawet wymienione w naszych ustawach (no chyba, że jako inne niezbędne dokumenty )
jeszcze raz zapytam , bo nie jestem pewna czy te orzeczenia które wygasają teraz w sierpniu to mam przedłużyć po staremu na podstawie ustawy grudniowej i do 30 września?