wchodzą czeki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 28 paź 2014, 12:45

słyszeliście że prawdopodobnie od marca wchodzą czeki opiekuńcze? znowu będziemy mieć co robić za biurkiem....
jacek j

Napisano: 28 paź 2014, 13:35

Nie martw sie na zapas. Program przewiduje zwiększenie zatrudnienia i zwiększone wydatki z budżetu panstwa na ten cel. Takze władze samorządowe będa miały gdzie umieszczac swoich pamagierów z kampanii przedwyborczych.
m&m

Napisano: 28 paź 2014, 17:21

jacek j pisze:prawdopodobnie od marca wchodzą czeki opiekuńcze?
Jakoś wątpię, żeby ogarniały to świadczenia rodzinne. Bardziej mi to pasuje pod jakiś PCPR czy inny PFRON.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2014, 17:21

Witam ja słyszałam że BONY czy czeki ,ale o co tu chodzi bo ja nic nie rozumie ? Komu niby takie czeki Bony i co w zamian zabiorą i co z takim czekiem? bonem?Niech ktoś mi wytłumaczy .Co to i jak to? pozdrawiam
Pola 31
Praktykant
Od: 07 wrz 2014, 18:11
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2014, 18:14

wygląda to mniej więcej tak; Głównym założeniem jest wsparcie dla
rodzin opiekujących się osobami niesamodzielnymi, np. w podeszłym wieku. Rodzina
będzie mogła uzyskać od państwa czek opiekuńczy, którym będzie można zapłacić za
profesjonalną opiekę, np. za usługi w domu dziennego pobytu. Jeśli osobą
niesamodzielną będzie się opiekować ktoś z rodziny, będzie mógł liczyć na refundację
określonych kosztów.
Jednym z głównych założeń jest jednakowy dostęp i wysokość pomocy – taka sama dla
osób, którymi opiekuje się rodzina, i dla tych, którymi zajmują się opiekunowie.
Według założeń osoba niesamodzielna i jej opiekunowie mieliby się zgłaszać do
lekarza-orzecznika wydającego orzeczenie o stopniu niesamodzielności; następnie w
ośrodku pomocy społecznej ustalany będzie zakres świadczeń i podział obowiązków
pomiędzy krewnych, opiekunów formalnych i pracowników ochrony zdrowia. Kontrakt
ze świadczeniodawcą zawierałaby rodzina.
Pomiędzy świadczeniodawcami ma być równa konkurencja – usługi świadczone przez
organizacje pozarządowe, prywatne firmy, samorządy mają działać na jednakowych
zasadach, spełniać jednakowe standardy i w równym stopniu korzystać ze środków
publicznych.Co z dotychczasowymi świadczeniami niewiadomo.
Krzysiek22

Napisano: 02 lis 2014, 19:43

Jak ja pobieram od 2013 SZO ,czyli znów wszystko od nowa do góry nogami ...Najpierw mówili że z pracy rezygnacja a teraz BONY ,CZEKI ja żeby opiekować się ojcem życie do góry nogami wywróciłam ,po dwudziestu latach pracy poszłam na głodowy zasiłek 520 zł ,wzięłam ojca do siebie ,bo nie byłam w stanie 100 km dojeżdżać ,połowę swojego zdrowia straciłam ,sama dziś mam II grupę umiarkowany stop.. Ojciec ma zaledwie 830 zł emerytury ja miałam niecałe 1200 zł ...Ja po prostu mam dosyć może to dobre dla młodych ,zdrowych i bogatych ale ja nie nadążam za zmianami i nowymi przepisami...pozdrawiam.
Dyduś

Napisano: 03 lis 2014, 10:11

nie bedzie juz ani SZO ani ZDO i tych innych tylko czeki beda,i my bedziemy miec mniej roboty,przynajmniej zlikwiduja te wszystkie SZO i beda czeki tylko na glowie,a opiekunowie no cóż dla kogos lepiej dla kogos gorzej,przykre ale prawdziwe,my sie namęczymy też bo trza bedzie zabierać ludziom te zasilki i swiadczenia a to papierkowej roboty od groma..
mirka

Napisano: 03 lis 2014, 10:25

Dla kogos kto ma w miarę samodzielnbego podopiecznego, ze jest w stanie łączyc pracę z opieką, będzie to bardzo dobre rozwiązanie, z korzyścia dla niego, ale niestety nie dla opiekujacych sie osobami całkowicie niesamodzielnymi, którzy wymagają całodobowej opieki.
Kwota czek po odjęciu ubezpieczenia, na niewiele juz starczy, ale to i tak trzeba będzie siedziec i sprawowac opiekę przez pozostały czas, tylko ze człowiek bedzie bez grosza przy duszy, że nawet nie będzie miał za co kupić sobie butów i palta, a nasi podopieczni, na których będzie ciążył obowiązek utrzymania nas jeszcze ubożsi o dodatek pielegnacyjny.
m&m

Napisano: 03 lis 2014, 10:30

Takze z naszych niepełnosprawnych, którzy latami cieżkiej pracy wypracowali sobie emerytury zrobią jeszcze wiekszych dziadów na koniec zycia, a w zamian dadzą niepełnosprawnym dzieciom, żeby ich renty socjalne, jakie beda otrzymywac juz w wieku 18 lat były wyższe od wypracowanych i dziesiątki lat waloryzowanych emerytur naszych rodziców.
m&m

Napisano: 03 lis 2014, 11:54

mirka pisze:nie bedzie juz ani SZO ani ZDO i tych innych tylko czeki beda,i my bedziemy miec mniej roboty,przynajmniej zlikwiduja te wszystkie SZO i beda czeki tylko na glowie,a opiekunowie no cóż dla kogos lepiej dla kogos gorzej,przykre ale prawdziwe,my sie namęczymy też bo trza bedzie zabierać ludziom te zasilki i swiadczenia a to papierkowej roboty od groma..

ZDO jest konsekwencją wyroku TK z 5 grudnia 2013r, wyrok TK jest ostateczny. Konstytucja RP Art. 190.

Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne.

Art. 8.

1.Konstytucja jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej.
Gość 45

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x