Wczęcie postępowania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 sie 2024, 10:50

Mama pierwszy raz taka sytuacje.
DM przyznany od 01 czerwca 2024, dzisiaj dowiedziałam się,że zalega z płatnościami bieżącymi za śmieci od 2 miesięcy.
Jak teraz do tego podejść?
1.Powinnam wszcząć postępowanie?
2.Na jakiej podstawie prawnej?czy to będzie Art.7 ust.11 ?
3.Co dalej?
Feliks
Praktykant
Od: 11 cze 2024, 11:30
Zajmuję się: DODATKI MIESZKANIOWE
KADRY

Napisano: 28 sie 2024, 8:52

Masz oficjalne zgłoszenie od zarządcy?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 sie 2024, 15:26

To jest dom jednorodzinny( własnościowy) nie wchodzący w skład zasobów gminy.

Mam zaświadczenie z Urzędu Gminy, że zalega z płatnościami za śmieci .
Wodę ma zapłacona.
Feliks
Praktykant
KADRY

Napisano: 29 sie 2024, 8:47

Nie jestem pewna, czy w tej sytuacji można wszcząć procedurę wstrzymania dodatku. UG nie jest zarządcą mieszkania, nie ma obowiązku zgłaszać, ze nastąpiła zaległość w opłatach za śmieci. A jeśli nie zgłosi w terminie 14 dni, to zobowiązałabyś UG do zwrotu dodatku i nałożyłbyś karę 500 zł? No raczej nie...
Art. 7 ust. 11 pasowałby ale art. 8 ust. 4 już nie, a oba przepisy są ze sobą powiązane.
Dowiedziałaś się, tzn. tak oficjalnie, na piśmie? Bo jeśli nie, to nie ruszałabym tego, tylko przy kolejnym dodatku sprawdziła, czy wydatek za śmieci jest poniesiony faktycznie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 wrz 2024, 14:00

Maxima pisze:
29 sie 2024, 8:47
Nie jestem pewna, czy w tej sytuacji można wszcząć procedurę wstrzymania dodatku. UG nie jest zarządcą mieszkania, nie ma obowiązku zgłaszać, ze nastąpiła zaległość w opłatach za śmieci. A jeśli nie zgłosi w terminie 14 dni, to zobowiązałabyś UG do zwrotu dodatku i nałożyłbyś karę 500 zł? No raczej nie...
Art. 7 ust. 11 pasowałby ale art. 8 ust. 4 już nie, a oba przepisy są ze sobą powiązane.
Dowiedziałaś się, tzn. tak oficjalnie, na piśmie? Bo jeśli nie, to nie ruszałabym tego, tylko przy kolejnym dodatku sprawdziła, czy wydatek za śmieci jest poniesiony faktycznie.

W takim razie nie ruszam.
le przy następnym wniosku jeśli będzie miał zapłaconą wadę o śmieci nie to nie przyznawać dodatku?
Feliks
Praktykant
KADRY

Napisano: 16 wrz 2024, 11:22

Feliks pisze:
09 wrz 2024, 14:00
Maxima pisze:
29 sie 2024, 8:47

W takim razie nie ruszam.
le przy następnym wniosku jeśli będzie miał zapłaconą wadę o śmieci nie to nie przyznawać dodatku?
myśle że nie możesz tego zrobić ewentualnie nie bierzesz tylko wydatków za smieci....
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x