Węgiel i drewno- jaki dodatek? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 07 mar 2022, 13:05

Powiedzcie jak robicie bo ja chyba zaraz oszaleję.

Mamy masę deklaracji (mamy do wniosków ksero złożonej deklaracji), gdzie osoby zaznaczają kocioł i rodzaj stosowanego paliwo węgiel i drewno kawałkowe.

Nasz radca uważa, ze wyższy dodatek należy się tylko wtedy, gdy jest sam węgiel. Płakać mi się już chce.

Przyznajecie wtedy wyższy czy niższy dodatek w takich sytuacjach?
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 07 mar 2022, 13:57

Konsultowałam taką sytuacje z radcą i wyszło na to, że w deklaracji podane są wszystkie źródła którymi się ogrzewa, a w naszym wniosku podaje się główne źródło.
Jeśli w deklaracji jest węgiel i drewno, a we wniosku jest zaznaczone, że głównym źródłem jest np. kocioł na paliwo stale ogrzewany węglem to my takiej osobie przyznajemy podwyższony
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 07 mar 2022, 14:01

zocha1234 pisze:
07 mar 2022, 13:05
Powiedzcie jak robicie bo ja chyba zaraz oszaleję.

Mamy masę deklaracji (mamy do wniosków ksero złożonej deklaracji), gdzie osoby zaznaczają kocioł i rodzaj stosowanego paliwo węgiel i drewno kawałkowe.

Nasz radca uważa, ze wyższy dodatek należy się tylko wtedy, gdy jest sam węgiel. Płakać mi się już chce.

Przyznajecie wtedy wyższy czy niższy dodatek w takich sytuacjach?
wg mnie wasz radca taki sam "mądry" jak nasz... dlatego rzaaaaadko korzystamy z jego pomocy :lol:

jest węgiel zaznaczony więc nie wnikaj czym jeszcze pali, NALEŻY się wyższy dodatek
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 07 mar 2022, 17:24

Ja też przyznaje jeśli chociaż w jednej jest wymieniony węgiel bo oszalejemy jak będziemy do tego podchodzić rozkładając na czynniki pierwsze.
Anna_Wo
Praktykant
Od: 04 sie 2021, 11:54
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, stypendium.

Napisano: 07 mar 2022, 21:47

My też się nad tym nie rozczulamy- jest węgiel zaznaczony to dodatek wyższy- no przecież nikt nie będzie sprawdzał czy on pali węglem częściej niż drzewem. Zaraz nam dowalą zasiłki dla uchodźców to się nie pozbieramy z tym wszystkim.

A swoją drogą czy patrzycie kiedy była złożona deklaracja do CEEB? Co robicie jeśli ktoś złożył deklarację po złożeniu wniosku na osłonowy?
nowa21
Stażysta
Od: 18 sie 2021, 20:33
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 07 mar 2022, 23:20

my nie patrzymy kiedy była deklaracja, jeżeli jest na dzień wydania decyzji zgłoszone to przyznajemy.
typowa Grażyna
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 11:23
Zajmuję się: SR, ŚW, FA

Napisano: 08 mar 2022, 9:16

Niestety nasz radca :? w tej kwestii uważa, że deklaracja ma być złożona na dzień złożenia wniosku o osłonowy- nie później :( . Jestem już totalnie załamana i nie wiem co mam robić z tymi ludźmi.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 08 mar 2022, 9:41

Informacja ze szkolenia - deklaracja ma być złożona na dzień rozpatrywania informacji. Jeśli radca taki zdecydowany niech poda podstawę prawną swoich twierdzeń.
Anna_Wo
Praktykant
Od: 04 sie 2021, 11:54
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, stypendium.

Napisano: 08 mar 2022, 10:13

nasz radca też uważa, że na dzień złożenia wniosku ma być złożona deklaracja
referat
Stażysta
Od: 02 mar 2022, 13:13
Zajmuję się: śr/fa/św

Napisano: 08 mar 2022, 10:45

Ostatnio ktoś wstawiał wyjaśnienia z LEX dot. zgłoszenia do CEEB:
W efekcie, należy stwierdzić, że organ rozpatrując sprawę, powinien uwzględnić brzmienie
art. 2 ust. 6 u.d.o. obowiązujące w chwili wydawania rozstrzygnięcia, bez względu na to,
kiedy wniosek o wypłatę dodatku osłonowego został złożony.
W efekcie, organ wydając dziś rozstrzygnięcie, powinien uwzględnić aktualne brzmienie art.
2 ust. 6 u.d.o. nawet, jeżeli wniosek o wypłatę dodatku osłonowego został złożony przed
29.01.2022 r., a więc przed zmianą art. 2 ust. 6 u.d.o.
Dla przyznania dodatku osłonowego w tzw. podwyższonej wysokości, nie ma konieczności
zachowania tożsamości daty złożenia deklaracji do centralnej ewidencji emisyjności
budynków i daty rozpatrywania wniosku.
Reasumując, wobec braku przepisów przejściowych związanych z nowelizacją art. 2 ust. 6
u.d.o., organ właściwy rozpatrując aktualnie sprawę o przyznanie dodatku osłonowego,
powinien stosować art. 2 ust. 6 u.d.o. w aktualnym brzmieniu, bez względu na to, kiedy
wniosek o wypłatę dodatku został złożony
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x