Weryfikacj formalna wniosku Obszar C Zadanie 5 - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 29 wrz 2020, 14:02

Hej
mam pytanie odnośnie pozytywnej weryfikacji wniosku w tym zadaniu w sytuacji gdy lekarz w zaświadczeniu lekarskim zaznaczył jednoczesną dysfunkcję jednej ręki i jednej nogi natomiast. Zgodnie z zapisami rozdziału VI ust.1 pkt 3 lit d dokumentu pn. „Pilotażowy program Aktywny samorząd” jednym z podstawowych warunków uczestnictwa w programie w ramach Modułu I Obszar C Zadanie 5 jest - „dysfunkcja narządu ruchu powodująca problemy w samodzielnym przemieszczaniu się” przez którą należy rozumieć (zgodnie z zapisem ust. 31 pkt 4 dokumentu pn. „Kierunki działań oraz warunki brzegowe obowiązujące realizatorów pilotażowego programu „Aktywny samorząd” w 2020 roku”) „sytuację, kiedy stan zdrowia osoby niepełnosprawnej oraz poziom dysfunkcji narządu ruchu wyklucza samodzielne poruszanie się i przemieszczanie się na zewnątrz; brak takiej możliwości powinien wynikać z dysfunkcji charakteryzującej się znacznie obniżoną sprawnością ruchową w zakresie kończyn dolnych (…)”. Na tej podstawie zweryfikowałam wniosek negatywnie, skonsultowałam to też z PFRON Warszawa podczas rozmowy telefonicznej. I teraz moje pytanie czy ktoś ma wyjaśnienie na ten temat "na piśmie" jestem po rozmowie z Wnioskodawcą, który dość wyraźnie wyraził swoje zdanie na ten temat i zapowiedział że odwoła się wszędzie gdzie się da cokolwiek to oznacza. Będę wdzięczna za pomoc.
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 30 wrz 2020, 8:19

I Warszawa potwierdziła że jak ktoś ma niesprawną jedną nogę to może swobodnie się poruszać? Przecież ktoś z takim schorzenia, czy z amputowaną nogą ma ograniczenia w zakresie kończyn dolnych. No może w sumie skakać na jednej. Przepraszam, ale dla mnie to jakiś absurd. Poza tym to lekarz potwierdza czy pacjent ma możliwość samodzielnego poruszania się itd. zgodnie z kierunkami.
Napisz do PFRONu niech się wypowiedzą na piśmie. Ciekawa jestem tej opinii.
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem