Weryfikacja/akty urodzenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 kwie 2016, 12:27

Jak weryfikujecie dzieci klientów, którzy nie przynieśli Wam aktów urodzenia dzieci? empatia weryfikacja Pesel?? z góry dzięki za pomoc
Kermit

Napisano: 27 kwie 2016, 12:31

Tak, weryfikacja z bazy PESEL, która niestety w 90% NIE DZIAŁA.
Dlatego staramy się w miarę możliwości klientów prosić ich o dostarczenie aktów urodzenia dzieci, jeśli je posiadają w domu.
kawusia niezalog

Napisano: 27 kwie 2016, 13:09

ale to weryfikujecie dzieci czy rodziców też?? my nawet nie śmiemy prosić o akty urodzenia bo już 2 razy przychodziła informacja z UW, że w naszym województwie są żądane bezpodstawnie dokumenty, co prawda u nas się takie coś nie zdarzyło bo osoby, które przyjmują wnioski zostały o tym poinformowane.
Kermit

Napisano: 27 kwie 2016, 13:18

W bazie PESEL tylko dzieci, po co rodziców?
Proszenie a żądanie to dwie różne sprawy, jeśli klient dostarczy to bardzo fajnie, bo to ułatwia pracę. Szczególnie, gdy nie działa baza PESEL, u mnie co 3 wnioski. Jak mam odłożyć i nie robić decyzji, to wolę uprzedzić klienta, że jak mi doniesie to będzie miał szybciej decyzję.
W poprzednich tygodniach z bazy wychodziły mi niezgodności danych adresowych i wyświetlało jakieś cuda, dopiero od wczoraj pojawiają się prawidłowe dane.
kawusia niezalog

Napisano: 27 kwie 2016, 14:59

Ludzi nawet jak poprosisz to później usłyszysz bo "baba mi KAZAŁA przynieść", nasłuchałam się już tylu bajek od niektórych petentów "czego to ja nie powiedziałam", że można by książkę napisać. Jeśli u Was ludzie nie robią problemów to macie wyjątkowy luksus :D
Kermit

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x