Proszę o pomoc w następującej sytuacji:
Rodzina czteroosobowa, we wrześniu składają wniosek o świadczenia rodzinne na nowy okres zasiłkowy i okazuje się że od 1 października 2007 r. podjęli zatrudnienie na umowę zlecenie (oczywiście nie zgłosili tego), ona pracowała do końca listopada 2007 a on do końca stycznia 2008 r. Po przeliczeniu dochodu od listopada nie powinni pobierać świadczeń rodzinnych gdyż dochód przekroczy kryterium dochodowe. Jeżeli bym jej utraciła dochód z końcem listopada to od grudnia mieliby prawo do świadczeń rodzinnych. Decyzję z okresu zasiłkowego 2007/2008 na dzień dziesiejszy nie mogę uchylić ani zmienić bo już wygasła. Pomóżcie jak rozwiązać ten problem.
weryfikacja okresu zasiłkowego 2007/2008
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: weryfikacja okresu zasiłkowego 2007/2008
ja w takim przypadku orzekam jedynie o nienależnie pobranych świadczeniach.
myzucha
Czy w tej samej decyzji orzekasz zwrot nienależnych świadczeń i jak powinna wyglądać taka decyzja
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
robię dwie decyzje: pierwsza o nienależnych, druga o zwrocie. w pierwszej określam za jaki okres, jaka kwota i dlaczego jest nienależna, natomiast w drugiej zobowiązuję stronę do zwrotu świadczeń nienależnych określonych w pierwszej decyzji (albo wyznaczam termin a spłatę, albo rozkładam na raty- w zależności od indywidualnej sprawy).
myzucha
Myzucha ja do ciebie .Czytam cię często i myślę że mi doradzisz . Dałam plamę przed SKO. ale z twoja pomocą wybrnę .Otóz kobieta pobierała z zus i od nas pielęgnacyjny zasiłek do maja 2008r Ja oczywiście sprawdzam wypłaty za czerwiec ( analizuje tak sobie z poprzednimi ) patrze i jej nie ma no to telefon żeby nie przepadło nczerwoiec i żeby papiery do Powiatu Zespołu złozyła A tu bęc m ówi że pobiera z ZUS i u nas juz nie chce To ja do ZUS od kiedy i okazuje się że czerwca 2006 a u nas od lutego 2006 pobierała .Nie zgłosiła .Proszę cię powiedz mi jakie art, mam powołać aby orzez nienależnie i żądać zwrotu Powołałam z prękości bez 30 art śr i uchylili
Ja myślę że tylko 30 i 163 kpa Wogóle jak bys zrobiła od poczatku do kńca Babka ma oddać ok. 4000zł Przecież nie mogę absolutnie umożyć . dzięci z góry
Ja myślę że tylko 30 i 163 kpa Wogóle jak bys zrobiła od poczatku do kńca Babka ma oddać ok. 4000zł Przecież nie mogę absolutnie umożyć . dzięci z góry
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
1. wszęcie w sprawie ustalenia, czy zasiłek peilęgnacyjny otrzymany w okresie 06/2006 do 05/2008 był świadczeniem nienależnym (zwykłe pismo informujące stronę, wraz z zawiadomieniem o możliwości wypowiedzenia się co do zgromadzonym materiałów i zgłoszenia żądań w terminie 7 dni od daty odbioru pisma- art. 10 § 1, art. 73 i art. 81 Kpa).
2. wydanie decyzji ustalającej wysokość nienależnie pobranych świadczeń (art. 104 z kpa, z naszej ustawy 16 ust. 6, 20 ust. 3, 30)
3. po 14 dniach od odbioru (jak nie ma odwołania) wydanie decyzji o zwrocie nienależnych ustalonych powyższą decyzją
Nie wiem, jak jest u ciebie, ale u nas nie uchyla się wstecz decyzji, więc ewentualne uchylenie z datą bieżącą robię (z kpa 104 i 163, z naszej ustawy 16 ust. 6 i 32 ust. 1)- nie wiem, czy sko uwaliło ci decyzję uchylającą czy tą o nienależnych.
2. wydanie decyzji ustalającej wysokość nienależnie pobranych świadczeń (art. 104 z kpa, z naszej ustawy 16 ust. 6, 20 ust. 3, 30)
3. po 14 dniach od odbioru (jak nie ma odwołania) wydanie decyzji o zwrocie nienależnych ustalonych powyższą decyzją
Nie wiem, jak jest u ciebie, ale u nas nie uchyla się wstecz decyzji, więc ewentualne uchylenie z datą bieżącą robię (z kpa 104 i 163, z naszej ustawy 16 ust. 6 i 32 ust. 1)- nie wiem, czy sko uwaliło ci decyzję uchylającą czy tą o nienależnych.
myzucha
myzucha, a kto uchyli decyzję, z której wypłacane były świadczenia , w tym wypadku zasiłek pielęgnacyjny. Uważam, że trzeba w procesie postepowania zastosować zwiadomienie o wszczęcie w sprawie uchylenia decyzji, uchylić decyzje przyznającą zasiłek pielęgnacyjny od 01 czerwca , następnie 2. zawiadomienie dot. ustalenia okresu i kwoty nienależnie pobranych świadczeń.3. kolejna decyzja ustalająca czasokres nienależnie pobranych zasiłu pielęgnacyjnego, kwotę nienależnie pobranych świadczeń, i formę spłaty. Po każdym zawiadomieniu o wszczęciu postępowania bierzesz oświadczenie od beneficjenki do akt jeje sprawy.Tak mniej więcej .To tak po krótce wygląda , czasowo to trochę trwa ze spłatą to nawet kilka miesięcy.Spłata z odsetkami na dzień spłaty zadłużenia, wyliczenie odsetek do decyzji i pilnowanie terminów spłaty zgodnie z zapisem w decyzji i oświaczeniem klientki.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
masz rację cyla, należy uchylić decyzję (kierownik ops winien to zrobić), ale 1111 pytała: \"jakie art, mam powołać aby orzez nienależnie i żądać zwrotu Powołałam z prękości bez 30 art śr i uchylili\", nie będąc więc pewną czy sko uchyliło jej uchylenie, czy dec. o nienaleznych, odpowiedziałam jedynie na pytanie.
myzucha
Oprócz weryfikacja okresu zasiłkowego 2007/2008 - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
becikowe-czy przysługuje?
co dalej z egzekucją?
zamieszkanie
POMOCY PILNE
Bardzo proszę o wzór decyzji
czy tak????
becikowe- przyznac czy nie????
dziecko urodzone w Anglii
kpa - kiedy prawomocna
becik-koordynacja-czy tak
świadczenie nienależnie wypłacone
gdzie było ogłoszone, że becik od lipca nie podlega koordynacji?
akt urodzenia
Becik ojciec niemiec matka polka
becikowe
Becik dziecko urodzone w Polsce ojciec w pracuje Anglii?