WERYFIKACJA Z ZUS- jak robicie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 23 sty 2019, 12:43

Ale skąd mieliście tę wiedzę? Przecież usługi grupowe i automatyczna weryfikacja raz na kwartał nie weszła i jeszcze nie obowiązuje. Obowiązek informowania o zmianach spoczywa na stronie, jak strona nie poinformuje to wy nie macie prawa go weryfikować (póki co). Chyba, że mnie coś ominęło?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2019, 13:32

no u mnie wyskakuje komunikat, że zweryfikowano ZUS wchodzę i tam mam. Pracuję na Sygnity. To zajeb... ;) a weryfikuje Komus jeszcze ?A prawnik z Wolters Kluwer też mi odpisał, że moim obowiązkiem jest tego pilnować. Poszukam tej odpowiedzi to wkleje.
Anka2016
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: św

Napisano: 23 sty 2019, 15:41

No miało tak być od wprowadzenia usług grupowych, ale to nie weszło z tego co wiem. My w programie od zeto nie mamy nawet takiej funkcji. A co do pilnowania - jaka jest podstawa prawna do takich działań podana przez prawnika z Wolters Kluwer? Bo ja w ustawie zmian nie widzę, a przepis brzmi tak:

Art. 20. [Obowiązek powiadomienia organu o zmianie danych]
1. W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego osoba otrzymująca świadczenie wychowawcze jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego to świadczenie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2019, 16:14

Iks pisze:No miało tak być od wprowadzenia usług grupowych, ale to nie weszło z tego co wiem. My w programie od zeto nie mamy nawet takiej funkcji. A co do pilnowania - jaka jest podstawa prawna do takich działań podana przez prawnika z Wolters Kluwer? Bo ja w ustawie zmian nie widzę, a przepis brzmi tak:

Art. 20. [Obowiązek powiadomienia organu o zmianie danych]
1. W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego osoba otrzymująca świadczenie wychowawcze jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego to świadczenie.
Wiesz jak jest, ustawa ustawą ale taki kontrol i tak zawsze potem wie swoje :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 25 sty 2019, 10:01

może chodzi o art. 18 ust. 5a:
"W przypadku przyznania świadczenia wychowawczego po uwzględnieniu utraty dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej, po upływie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, ustalone prawo do świadczenia wychowawczego weryfikuje się z uwzględnieniem art. 7 ust. 3a. Przepisy art. 20 ust. 1 stosuje się"
stav79
Stażysta
Od: 19 lis 2015, 14:53
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2019, 12:45

No ale to jest "po utracie", jak komuś przyznamy normalnie, a potem będzie miał uzysk to dalej nie ma podstawy do weryfikacji.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x