Mam pytanie- czy w wezwaniu można żądać od klienta dostarczenia decyzji uchylającej od innego ośrodka (który wcześniej jej wypłacał świadczenie). Kobieta się stamtąd przeniosła do naszej gminy. I ewentualnie pozostawić wniosek bez rozpatrzenia, jeśli tego nie doniesie?
Średnio na jeża, masz Empatię jak również możesz wystąpić do tamtego OPS z wnioskiem o udostępnienie danych. Ale też jest rozporządzenie, gdzie możemy sporo żądać od wnioskodawcy.
Chcesz po złości zrobić- rób jak piszesz . A jak nikt się nie naraził to rób jak ja napisałem w 1 zdaniu.
Nikt mi nic nie zrobił ja schrzaniłam sprawę
Dziewczyna przyszła do nas w grudniu, bo mieszka już w naszej gminie, była w poprzednim ośrodku to zgłosić i tam jej powiedzieli, że jej uchylą dopiero od stycznia, czyli za grudzień oni jeszcze jej wypłacą. A ja przyjęłam wniosek (weryfikacja już poszła)... bo mi powiedziała, że z tamtym ośrodkiem załatwiła uchylenie (tylko później dopiero wyszło, że jeszcze grudzień oni jej wypłacą). I teraz nie mogę jej przyznać od grudnia....
Help me )
i co ja biedna mogę teraz z tym zrobić, jak wybrnąć?
- odmowa (ale na jakiej podstawie? skoro organem właściwym jestem ja)
- wycofanie wniosku przez klienta i umorzenie postępowania
- wezwanie i pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia
No i wiadomo, w styczniu jak już będzie decyzja uchylająca stamtąd to kobieta złoży nowy wniosek.