Wezwanie do zapoznania przed decyzją odmowną?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Wezwanie do zapoznania przed decyzją odmowną?
Witajcie, napiszcie proszę czy przed wystawieniem decyzji odmownej, wzywacie do zapoznania się ze sprawą? Od niedawna zajmuję się dodatkami, dotychczas nikt takiego wezwania nie wysyłał z tego co widzę w teczkach. Jak Wy robicie? Mogę prosić o wzór takiego pisma?

-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Wezwanie do zapoznania przed decyzją odmowną?
ja wysyłam z art. 10 par 1 Kpa przed decyzjami odmownymi. Kiedyś SKO przy odwołaniu zarzuciło, że nie ma art 10 przed wydaniem decyzji by strona mogła się zapoznać z aktami, które przecież i tak całe dostarcza sama
ale...by właśnie SKO się nie czepiało...to przed odmownymi wysyłam...
Stosownie do art. 10 §1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r.- Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2024 r., poz. 572) informuję, iż przysługuje Panu prawo do zapoznania się z aktami sprawy zebranymi w związku z wydaniem decyzji dotyczącej dodatku mieszkaniowego oraz prawo do wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma. Wyznaczony termin liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia niniejszego pisma.
Akta sprawy dostępne są w ....
Stawiennictwo nie jest obowiązkowe.

Stosownie do art. 10 §1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r.- Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2024 r., poz. 572) informuję, iż przysługuje Panu prawo do zapoznania się z aktami sprawy zebranymi w związku z wydaniem decyzji dotyczącej dodatku mieszkaniowego oraz prawo do wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma. Wyznaczony termin liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia niniejszego pisma.
Akta sprawy dostępne są w ....
Stawiennictwo nie jest obowiązkowe.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Pismo informujące o możliwości wypowiedzenia się przed wydaniem decyzji nie wysyłam przed każdą decyzją odmowną lecz jedynie wtedy, gdy zebrałam jakieś dodatkowe dowody, których wnioskodawca nie widział.
-
- VIP
- Kontakt:
tak...wiem, że takie zawiadomienie nie ma sensu...ale ...gdy ktoś komu nie bedzie przysługiwał dodatek przyjdzie czy zadzwoni a ja wyjaśnię o co chodzi...wtedy juz są spokojniejsi i nie odwołują się
a gdy się odwołają...SKO nie wytknie mi tego, że nie posłuzyłam sie art.10 par 1 Kpa ....bo zwracali na to uwagę...choc wiem...mało to sensowne, jeśli wnioskodawca sam wszystko przynosi i nie ma nowych dowodów w sprawie

a gdy się odwołają...SKO nie wytknie mi tego, że nie posłuzyłam sie art.10 par 1 Kpa ....bo zwracali na to uwagę...choc wiem...mało to sensowne, jeśli wnioskodawca sam wszystko przynosi i nie ma nowych dowodów w sprawie

-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki meiszkaniowe
- Kontakt:
A czy przed wydaniem decyzji wstrzymującej z powodu zaległości w opłatach też wysyłacie zapoznanie się z aktami sprawy?
-
- VIP
- Kontakt:
gdy dostanę informację od zarządcy wysyłam zawiadomienie art. 61§1 i §4 Kodeksu postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2024 r., poz. 572), w związku z art.7 ust.11 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 roku o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2023 r., poz. 1335) i daję 7 dni na dostarczenia zaświadczenia o uregulowaniu zaległości...gdy dostarczy, a zazwyczaj tak jest umarzam na podstawie art. 105 § 1 kpa...jesli nie dostarczy wtedy wstrzymuję. Miałam odwołanie ...więc postępuję w ten sposób...właściwie wnioskodawca raz mi się odwołała od decyzji wstrzymującej...za pół roku drugi raz...i za każdym razem były inne osoby w składzie SKO...i były różne interpretacje więc....

-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
W tej sytuacji najpierw musisz poinformować o wszczęciu postępowaniakampast152 pisze: 28 paź 2024, 14:50 A czy przed wydaniem decyzji wstrzymującej z powodu zaległości w opłatach też wysyłacie zapoznanie się z aktami sprawy?
Oprócz Wezwanie do zapoznania przed decyzją odmowną? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
prośba o sprawdzenie wyliczenia
TOM i inni proszę o pomoc-dane w CEEB-DM - Rozporządzenie
Prośba o sprawdzenie wyliczenia dodatku
proszę o sprawdzenie wyliczenia dodatku mieszkanioweggo
akt notarialny na rodziców, mieszka syn
Zmiana właściciela, a tym samym zarządcy budynku
ryczałty czy liczyć
dodatki Mieszkaniowe - orzeczenia
zadłużenie dodatek mieszkaniowy
SKład gospodarstwa domego
Zakład karny
Czy wliczać do dochodu dodatek motywacyjny 1000 zł dla pracownika OPS