wiek emerytalny i nadpłacone skladki ŚP :( - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 sie 2016, 14:15

Kobieta bierze u nas śp na syna pół roku temu osiagneła wiek emerytalny ale my opłacalismy do teraz składki. Ja sie skladkami nie zajmuje ale zrobiło sie zamieszanie bo podobno powinnam tego pilnowac kto kiedy zyskuje wiek emerytalny i nie wiem co z tym teraz zrobic i jak to odkręcic.
julka@@

Napisano: 26 sie 2016, 14:20

wiek wiekiem, ale ma opłacone lata składkowe i nieskładkowe żeby ewentualnie otrzymać emeryturę ?
gasiak

Napisano: 26 sie 2016, 14:26

gasiak pisze:wiek wiekiem, ale ma opłacone lata składkowe i nieskładkowe żeby ewentualnie otrzymać emeryturę ?
z tego co mówiła kolezanka to ma bo pracownik zusu zasugerował nawet zeby sie jej " pozbyć" żeby poszła na emeryture
julka@@

Napisano: 26 sie 2016, 14:37

julka@@ pisze:
gasiak pisze:wiek wiekiem, ale ma opłacone lata składkowe i nieskładkowe żeby ewentualnie otrzymać emeryturę ?
z tego co mówiła kolezanka to ma bo pracownik zusu zasugerował nawet zeby sie jej " pozbyć" żeby poszła na emeryture
Bardzo prosze o jakies informacje bo ja juz nie wiem czy nadpłacam jej 1300 zł czy kolezanka nadpłaca jej składki mam totalny metlik
julka@@

Napisano: 26 sie 2016, 14:48

dopoki kobieta nie ma ustalonego prawa do emerytury - to przysluguje jej SP, nawet jesli ma wiek i moglaby dostac emeryture...a jak jest uprawniona do SP to placisz za nia skladki jesli nie ma wymaganego okresu...to ze ma wiek emerytalny wcale nie znaczy,ze ma tez odpowiedni okres ubezpieczenia..moze miec ale nie musi, to musisz sprawdzic w informacji z zus, w ktorej odpowiedzieli ci jak dlugo masz oplacac skladki....jesli kobieta nie zlozy wniosku o emeryture (a nie musi) to SP placisz dalej
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 15:02

kb pisze:dopoki kobieta nie ma ustalonego prawa do emerytury - to przysluguje jej SP, nawet jesli ma wiek i moglaby dostac emeryture...a jak jest uprawniona do SP to placisz za nia skladki jesli nie ma wymaganego okresu...to ze ma wiek emerytalny wcale nie znaczy,ze ma tez odpowiedni okres ubezpieczenia..moze miec ale nie musi, to musisz sprawdzic w informacji z zus, w ktorej odpowiedzieli ci jak dlugo masz oplacac skladki....jesli kobieta nie zlozy wniosku o emeryture (a nie musi) to SP placisz dalej
Pracownik zus w rozmowie telefonicznej powiedział ze ona od pół roku mogłaby byc na emeryturze gdyby chciała. wiadomo ze nie przejdzie na emeryture bo to nie jest korzystne ale co z tymi składkami które odprowadziliśmy za ostatnie poł roku?
julka@@

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x