Witam,
piszę ponieważ mam problem z bardzo powolnym działaniem baz Firebird pod system Windows 2008 R2, ale po kolei:
- Świeża instalacja Windows 2008 R2 na maszynie FujitsuSiemens Primergy TX150 S7 (Intel Xeon X3450 2,66 GHz, 4 GB DDR3 ECC, 2x 500 GB SATA RAID1 (sprzętowy))
- firebird Classic 2.1 x64
- konwersję (na x64) i oczyszczenie baz wykonywał producent softu
wszytko było OK dopóki na serwerze pracowały 2 bazy
1. 600 MB - 7 użytkowników - Amazis
2. 150 MB - 7 użytkowników - Nemezis
system śmigał aż miło
jednak do przeniesienia pozostała ostatnia największa baza 900 MB - Helios - 15 użytkowników - i tu zaczęły się kłopoty - cały system potwornie zwolnił - czuć to również na pozostałych bazach - chociaż jak oglądam obciążenie serwera to procesor od 1 do 30 % (przy generowaniu zbioru centralnego, choć ten generuje się wyraźnie szybciej), użycie pamięci 2,6 GB, i cała masa procesów firebird - podłączeni klienci
na bazach wyłączono sweeping - niewielka poprawa
dysk jest wyłączony z automatycznych kopi systemu Windows - kopia poza czasem pracy
szukam i szukam i niewiele się poprawia - producent softu \"niewiele potrafi pomóc\" - pomoc ich serwisu technicznego jest do niczego - a pracować się nie da - może przeskoczyć już na Firebird 2.5 x64 (aplikacje podobno są gotowe) - może da się coś poprawić w systemie, w konfigu firebirda żeby to przyśpieszyć - jakieś doświadczenia propozycje ...
Windows 2008 + Firebird 2.1 x64
Re: Windows 2008 + Firebird 2.1 x64
nie wiem co jeszcze masz na tym serwerze ale jak dla mnie na 3 dość duże bazy i dużą ilość użytkowników to serwer masz raczej przeciętny.
Niestety - ograniczenia finansowe...
co ewentualnie można \"poprawić\" ?
na serwerze nie ma nic więcej - poza w/w bazami
przesiadka na 2.5 sprawiła że jest trochę lepiej (niewiele lepiej, ale lepiej)...
co ewentualnie można \"poprawić\" ?
na serwerze nie ma nic więcej - poza w/w bazami
przesiadka na 2.5 sprawiła że jest trochę lepiej (niewiele lepiej, ale lepiej)...
Z moich doświadczeń wynika, że Amazis, Nemezis, Helios najlepiej działają na FB 2.0.3 classic serwer. W konfigu FB włącz sobie ile tam masz rdzeniu (CPU Afinity=3 dla 2 rdzeni).
U mnie na dość starym kompie 2 rdzeniowym z 2GB RAM bazy FB działają bardzo dobrze, ale ja mam na winXP prof 32bit.
Dodatkowo mam też inne bazy na tym kompie z MS SQL, w sumie jak spakuje wszystkie bazy do zip\'a to jest jakieś 900MB.
Ilość użytkowników 20.
Możesz jeszcze postawić FB 2.5 super classic server i ustawić ilość rdzeni w pliku config.
U mnie na dość starym kompie 2 rdzeniowym z 2GB RAM bazy FB działają bardzo dobrze, ale ja mam na winXP prof 32bit.

Dodatkowo mam też inne bazy na tym kompie z MS SQL, w sumie jak spakuje wszystkie bazy do zip\'a to jest jakieś 900MB.
Ilość użytkowników 20.
Możesz jeszcze postawić FB 2.5 super classic server i ustawić ilość rdzeni w pliku config.
witam!
Nie znam w/w programów. Co do obciązenia procesora - to musisz to sprawdzić jak pracują użytkownicy - jeśli 30% jest przy ich pracy to raczej nie jest kwestia procesora.
Jak dla mnie to troszkę mało masz tego RAMU- ale to pokarze obciążenie (min 8 GB - ja liczę 4GB na system i dwókrotnośc wielkości baz danych).
Co ważne lokalizacja baz danych - ja zawsze bazy wrzucam na inne dyski niż system! Raid 1 na bazy - on troszke tutaj spowalnia (jeśli jest dużo poleceń odczytu/zapisu - to nie wyrabia)? Do baz RAID 10
ale i tak proszę rozdzielić system od baz. Włórz do serwerka na testy dysk SATA i spróbuj - będziesz wiedział 
Czy na serwerze zainstalowane są jeszcze jakieś usługi: Active Directory, DNS, DHCP?
Wyłącz jeszcze indeksowanie na dyskach
Nie znam w/w programów. Co do obciązenia procesora - to musisz to sprawdzić jak pracują użytkownicy - jeśli 30% jest przy ich pracy to raczej nie jest kwestia procesora.
Jak dla mnie to troszkę mało masz tego RAMU- ale to pokarze obciążenie (min 8 GB - ja liczę 4GB na system i dwókrotnośc wielkości baz danych).
Co ważne lokalizacja baz danych - ja zawsze bazy wrzucam na inne dyski niż system! Raid 1 na bazy - on troszke tutaj spowalnia (jeśli jest dużo poleceń odczytu/zapisu - to nie wyrabia)? Do baz RAID 10

Czy na serwerze zainstalowane są jeszcze jakieś usługi: Active Directory, DNS, DHCP?
Wyłącz jeszcze indeksowanie na dyskach

Zapomniałem dodać - czy przy przejściu z Firebird x86 na x64 i poszczególnych wersji robiłeś migrację (backup/recovery z weryfikacją)?
CPU Afinity
włączone praktycznie od początku
Co do obciążenia procesora i pamięci - to odczyty robiłem podczas pracy użytkowników (procesor do 30%, użycie pamięci do 3 GB) - ale faktycznie rozważam dorzucenie do 8 GB
spróbuje wyłączyć RAID - i zobaczyć czy będzie lepiej
Usługi - DHCP, DNS, kilka udostępnionych katalogów
Indeksowanie wyłączone od początku
co do migracji na x64 robił to producent programów - więc zakładam że zrobili to dobrze
zastanawia mnie jeszcze nad problem opisany w:
Firebird vs Windows: file-system caching issue
ale na spokojnie dziś znów pogrzebię i będę obserwował
włączone praktycznie od początku
Co do obciążenia procesora i pamięci - to odczyty robiłem podczas pracy użytkowników (procesor do 30%, użycie pamięci do 3 GB) - ale faktycznie rozważam dorzucenie do 8 GB
spróbuje wyłączyć RAID - i zobaczyć czy będzie lepiej
Usługi - DHCP, DNS, kilka udostępnionych katalogów
Indeksowanie wyłączone od początku
co do migracji na x64 robił to producent programów - więc zakładam że zrobili to dobrze
zastanawia mnie jeszcze nad problem opisany w:
Firebird vs Windows: file-system caching issue
ale na spokojnie dziś znów pogrzebię i będę obserwował
Oprócz Windows 2008 + Firebird 2.1 x64 - Problemy techniczne z oprogramowaniem przeczytaj również:
sprawozdanie FA
Sprawozdanie jednorazowe- problem
zakończenie świadczenia w pomost std
zmiana wartości za 1 h usług specjalistycznych
Sprawozdanie SKŁ-ZDR
SPRAWOZDANIA
uchylenie składki przy zasiłku stałym
uprawomocnienie dec.
sac
Problem ze zbiorem
problem z sac nie moge przesłac zbioru centralnego
dożywianie powyżej 150%